Доступність посилання

ТОП новини

«Закон Діми Яковлєва» у США називають «новим ступенем низькості»


Сполучені Штати вельми критично сприйняли новий російський закон, що забороняє американським громадянам усиновлювати сиріт з Росії. На думку оглядачів, цей закон, ухвалений Державною думою і підписаний президентом Володимиром Путіним, є нічим іншим як помстою за американський так званий «закон Магнітського». Йдеться про заборону відвідувати США російським чиновникам, відомим своїми порушеннями прав людини.

Американці активно всиновлюють сиріт з-за кордону, здебільшого з таких країн, як Росія, Гватемала, Китай, Південна Корея.

Американці всиновлюють більше дітей, ніж решта країн світу, разом узята
Адам Пертмен
«Американці всиновлюють більше дітей, ніж решта країн світу, разом узята. Це невід’ємна складова частина нашої культури, значно більша, ніж у будь-якій іншій країні», – пояснює Адам Пертмен, виконавчий директор Інституту всиновлення імені Дональдсона.

Зокрема, за останні два десятиріччя американці всиновили понад 60 тисяч дітей з російських сиротинців. Це тривалий, дуже коштовний і бюрократично складний процес, причому американці охоче всиновлюють будь-яких російських дітей, навіть тяжко або й невиліковно хворих.

За офіційною статистикою, в Росії зареєстровано 750 тисяч сиріт. Одну з них, шестирічну Таню з паралізованими ногами, привезла до Америки Дебра МакФадден.

«В неї там не було навіть інвалідного крісла, бо на це для сиротинця грошей не виділяли. Вона повзала по підлозі і тягла атрофовані ноги. Вона була вельми анемічною дитиною, тож лікарі вважали, що вона довго не проживе», – розповіла Дебра МакФадден в інтерв’ю ньюйоркській радіостанції WOR.

Минуло 20 років. Тетяна МакФадден не лише вижила, а й зажила спортивної слави. У перегонах на лондонських Паралімпійських іграх вона виборола три золоті медалі. Цими днями перед посольством у Вашингтоні Таня протестувала проти нового російського закону.

Держдеп: рішення російських депутатів політично вмотивоване

Наслідки цього закону жорстокі й злісні. Карати невинних малюків і дітей через політичні розбіжності між нашими урядами є новим ступенем низькості навіть для Росії Путіна
Джон МакКейн
Сенатор Джон МакКейн заявив: «Наслідки цього закону жорстокі й злісні. Карати невинних малюків і дітей через політичні розбіжності між нашими урядами є новим ступенем низькості навіть для Росії Путіна».

Значно стриманіше звучить заява Державного департаменту, де заборону всиновлення американцями названо «політично вмотивованим рішенням, яке скорочує можливості всиновлення дітей, що нині знаходяться у сиротинцях».

Торік американці всиновили менше тисячі російських сиріт – проти 6 тисяч декілька років тому. Значно знизилася й кількість всиновлень українських сиріт: у 2011 році було всього 640 всиновлень американцями, тоді як на початку десятиріччя було зареєстровано майже вдвічі більше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG