Доступність посилання

ТОП новини

Путін таки «помститься» США на шкоду російським сиротам?


Дитячий будинок в Ростові-на-Дону, 19 грудня 2012 року
Дитячий будинок в Ростові-на-Дону, 19 грудня 2012 року
Москва – Президент Росії Володимир Путін заявив у четвер, що підпише «антимагнітський закон». Раніше Міністерство юстиції Росії розкритикувало заборону на усиновлення російських дітей громадянами США. У службовому листі відомства мовиться, що документ суперечить міжнародним відносинам і Сімейному кодексу. Раніше на це звертала увагу віце-прем’єр російського уряду Ольга Голодець. Російські видання активно обговорюють схвалення закону Радою федерації.

На засіданні Держради Росії Володимир Путін повідомив, що збирається підписати так званий «антимагнітський» закон, що забороняє громадянам США всиновлювати російських дітей. Путін, щоправда, зауважив, що «повинен подивитися на остаточний варіант і все зважити». Президент також сказав, що збирається видати указ про зміну порядку підтримки дітей-сиріт.

«Я маю намір підписати не лише закон, про який ви зараз сказали, але й указ президента Російської Федерації про зміну порядку підтримки дітей-сиріт, дітей, які залишилися без турботи батьків, і – особливо – тих, хто перебуває в особливо складних ситуаціях, беручи до уваги їхній стан здоров’я», – зазначив Володимир Путін.

Мін’юст проти

Ще до виступу президента Путіна на держраді Міністерство юстиції Росії розкритикувало заборону на усиновлення російських дітей громадянами США. Газета «Известия» посилається на службовий лист відомства, в якому мовиться, що документ суперечить міжнародним домовленостям і Сімейному кодексові.

Відомий російський адвокат Карина Москаленко в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що її потішила оцінка закону Міністерством юстиції, але заява президента Путіна практично не залишила шансів на вето.

«Крім того, що ми не можемо погодитися з проектом цього закону з правових причин, є ціла низка міркувань морального характеру, які до останнього моменту залишали надію на те, що все-таки російська влада не піде на це. Якщо все-таки президент заявляє про те, що такий закон буде схвалений, то я побоююсь, що це питання вже вирішене», – зауважила Карина Москаленко.

Хто наступний?

Раніше проти заборони на усиновлення російських дітей американськими громадянами висловилися кілька членів уряду. Окрім вже згаданої Ольги Голодець, це зробили міністри – освіти Дмитро Ліванов, закордонних справ Сергій Лавров, фінансів Антон Силуанов, а також міністр з питань відкритого уряду Михайло Абизов.

У середу так званий «антимагнітський закон» був схвалений одностайно членами Ради федерації. Сенатор від Курської області Валерій Рязанський вважає це рішення правильним.

«Нехай юристи-міжнародники розбираються в деталях і тонкощах, але на сьогоднішній день закон не викликає жодних сумнівів у тому, що він потрібен, і в тому, що процедуру усиновлення потрібно зупинити», – зауважив Рязанський.

Як пише російська газета «Комерсант» у статті під заголовком «Все найкраще дітям», сенатори збираються повернутися до закону навесні, щоб заборонити усиновлення не тільки американцям, але і громадянам інших країн.

Ухвалений парламентом Росії так званий «антимагнітський закон» є частиною відповіді російських законодавців на нещодавно схвалений у США «акт Магнітського». Він передбачає санкції проти тих російських чиновників, які причетні до смерті адвоката Сергія Магнітського й інших порушень прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG