Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан висловив Індії протест через інцидент у Кашмірі


Фактичний кордон між Індією і Пакистаном у Кашмірі. Праворуч – індійський пост. Фото 6 січня 2013 року
Фактичний кордон між Індією і Пакистаном у Кашмірі. Праворуч – індійський пост. Фото 6 січня 2013 року
Міністерство закордонних справ Пакистану подало в понеділок офіційний протест Індії з приводу сутички, яка сталася в неділю у спірному регіоні Кашмірі. Як мовиться в ноті протесту, то був «неспровокований напад» індійських військових на пакистанський прикордонний пост на фактичному кордоні між двома державами.

У неділю обидві сторони звинуватили в сутичці одна одну. Пакистан заявив, що індійські військові напали на пакистанський пост на так званій Лінії контролю, яка розподіляє зони контролю обох держав у Кашмірі, внаслідок чого один пакистанський військовий загинув і один був поранений. Індія, зі свого боку, звинуватила пакистанців у «неспровокованому нападі» і обстрілі, внаслідок якого був зруйнований будинок цивільних мешканців.

Останнім часом такі бойові сутички з переходом фактичного кордону Індії й Пакистану в Кашмірі стали надзвичайно рідкісні, хоча напруженість на самому кордоні виникає час від часу. Раніше ці країни провели вже дві війни за переважно мусульманський за населенням Кашмір, який також має давні гіндуїстські традиції.

І Індія, і Пакистан претендують на владу над усією територією історичного князівства Кашмір із 1947 року, від самого виникнення цих сучасних держав, а фактично контролюють приблизно по 40 відсотків Кашміру, тоді як іще 20 відсотків тим часом перебрав собі Китай.
XS
SM
MD
LG