Доступність посилання

ТОП новини

Кожара як голова ОБСЄ закликав Киргизстан і Узбекистан до діалогу


Леонід Кожара в день призначення на міністра закордонних справ, 24 грудня 2012 року
Леонід Кожара в день призначення на міністра закордонних справ, 24 грудня 2012 року
Міністр закордонних справ України Леонід Кожара, який цього року головує в Організації з безпеки і співпраці в Європі, закликав до стриманості і діалогу після інциденту на кордоні Киргизстану і Узбекистану, повідомили в понеділок в МЗС.

Він також привітав звільнення затриманих там раніше заручників.

За його словами, ОБСЄ готова сприяти вирішенню проблем мирним шляхом, через діалог, у разі відповідного звернення і відповідно до свого мандату.

У Киргизстані в понеділок повідомили про звільнення всіх заручників, громадян цієї країни, яких у неділю захопили в анклаві Сох – частині території сусіднього Узбекистану, яка є «острівцем» посеред території Киргизстану. При цьому в Киргизстані наголосили, що частина заручників була побита під час свого затримання і нині через це шпиталізована.

У Киргизстані повідомляли, що криза спалахнула в неділю, коли мешканці району Сох, громадяни Узбекистану, напали на киргизьких прикордонників, які підводили лінію електропередач до нового прикордонного пункту, і взяли заручниками кількадесят громадян Киргизстану, які на той час перетинали територію анклаву. У сутичках, за цим повідомленням, серйозно потерпів киргизький прикордонник.

В Узбекистані ж Служба національної безпеки звинуватила в понеділок у кризі киргизьких прикордонників. За цією заявою, саме прикордонники з Киргизстану відкрили вогонь по узбецьких громадянах, учасниках акції протесту проти прокладання лінії електропередач, яке здійснювали киргизькі прикордонники на порушення міждержавних угод; при цьому, мовиться в повідомленні, серйозно поранені п’ять узбецьких громадян.

Сох та низка інших анклавів у регіоні Ферганської долини, де тісно переплітаються кордони Киргизстану, Узбекистану, а також Таджикистану, є постійним джерелом міждержавної й міжетнічної напруженості. Зокрема, в узбекистанському анклаві Сох на півдні Киргизстану, оточеному його Баткенською областю, живе майже 60 тисяч людей, які є громадянами Узбекистану, хоча за національністю вони переважно таджики. Через цю частину території Узбекистану проходить головна дорога, яка з’єднує киргизькі міста Ош і Баткен. Узбекистан різко обмежує можливості користуватися відтинком дороги через Сох.

Україна цього року головує в Організації з безпеки і співпраці в Європі. Головування в ОБСЄ здійснює міністр закордонних справ країни, що головує. В Україні це нині Леонід Кожара, призначений на цю посаду лише два тижні тому, 24 грудня, за тиждень до початку українського головування.
XS
SM
MD
LG