Доступність посилання

ТОП новини

Кандидатів Обами на посади глав Пентагону і ЦРУ критикують


Барак Обама і Чак Гейґел, Вашингтон, 7 січня 2013 року
Барак Обама і Чак Гейґел, Вашингтон, 7 січня 2013 року
Прага – Президент США Барак Обама висунув колишнього сенатора-республіканця Чака Гейґела на посаду міністра оборони США, а свого радника з питань боротьби з тероризмом Джона Бреннана – на посаду глави Центрального розвідувального управління. Обидва кандидати мають шанси бути затвердженими в Сенаті, де демократи мають просту більшість. Але спостерігачі кажуть, що без гострих дискусій і заперечень щодо таких призначень не обійдеться.

Президент Барак Обама пояснив у понеділок, кого хоче бачити на чолі силових відомств США. «Мій найважливіший критерій був простий. Хто готовий працювати на справу безпеки Америки? Ці два лідери присвятили своє життя захистові держави. Я впевнений, що вони зроблять цю роботу блискуче», – наголосив Обама.

Ще перед визначенням кандидатури Чака Гейґела на посаду глави Пентагону його ім’я викликало занепокоєння від окремих законодавців США. Деякі з сенаторів-республіканців вже пообіцяли виступити проти його кандидатури, адже Чак Гейґел заперечував свого часу проти санкцій щодо Ірану та викликав цим невдоволення однієї з найпотужніших груп проізраїльського лобі у Вашингтоні.

Джон Бреннан, який 25 років пропрацював у ЦРУ, а тепер є кандидатом на главу цього відомства, також наразився на критику. Йому дорікають за підтримку в часи Джорджа Буша жорстоких методів допитування підозрюваних у тероризмі та за швидке просування спірного у США використання безпілотних літаків Пентагону.

Усі кандидати Обами мають шанси бути затвердженими – експерти

Аналітики у Вашингтоні вважають, що натомість кандидатура сенатора-демократа Джона Керрі на посаду державного секретаря буде легко затверджена в Сенаті.

Стефані Санок, експерт із Центру міжнародних і стратегічних досліджень у Вашингтоні, каже, що президент Барака Обами матиме гідну команду. «Із Джоном Бреннаном, Джоном Керрі, Чаком Гейґелом ви маєте команду державних службовців, котрі мають визначену вагу в міжнародній спільноті, в розвідувальних службах, оборонних відомствах. Всі троє – близькі соратники президента», – зазначає експерт.

Хоча сенатор-республіканець Ліндзі Ґрем сказав у інтерв’ю CNN, що Чак Гейґел є «суперечливою постаттю».

«Мені важко підтримати будь-кого на посаду міністра оборони, хто думає, що іранців невірно розуміють, що ми маємо з ними вести переговори, а не запроваджувати санкції, і хто просить Ізраїль домовлятися з «Хамасом», який вбиває ізраїльських дітей», – наголосив Ґрем.

Гострі слова, але все-таки Стефані Санок з Центру міжнародних і стратегічних досліджень переконана, що всі троє пройдуть обговорення в Сенаті, хоча й не без певного загострення, та будуть затверджені на відповідних посадах.

В результаті вони будуть займатися прискореним виведенням американських військ з Афганістану, переглянуть політику щодо підозрюваних у тероризмі, а ще виступатимуть за багатосторонні дії на міжнародній арені під час криз.

Слухання у Вашингтоні мають відбутися через кілька тижнів.

Матеріал підготували: Василь Зілгалов і Heather Maher.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG