Доступність посилання

ТОП новини

Дитячому омбудсмену Росії анулюють шенгенську візу?


Москва – Російський правозахисник, член Громадської палати Росії Борис Альтшулер звернувся з відкритим листом до президента Франції з проханням заборонити в’їзд на французьку територію представникам російської влади, причетних до схвалення закону, що забороняє американцям всиновлювати російських дітей-сиріт. Зокрема, мова йде і про уповноваженого з прав дітей в Росії Павла Астахова. Боротьба з документом, що отримав у народі назву «закон негідників», триває і в Росії, і в Америці.

США продовжують боротися за те, щоб американські сім’ї, які почали процес усиновлення російських дітей-сиріт, змогли успішно його завершити. Про це повідомила офіційний представник Держдепартаменту Вікторія Нуланд. Вона сказала, що таких сімей налічується від 500 до однієї тисячі.

Раніше уповноважений з прав дитини Росії Павло Астахов говорив, що таких лише 52 дитини. Астахов також сказав, що губернатори російських регіонів повинні особисто проконтролювати усиновлення в Росії дітей-сиріт, які були підготовлені для від’їзду в американські прийомні сім’ї.

Лист Альтшулера

Активна участь Астахова у просуванні ідеї заборони на усиновлення російських дітей-сиріт американцями викликала невдоволення члена Громадської палати Росії Бориса Альтшулера. Особливе обурення правозахисника викликав той факт, що сам Астахов має віллу у Франції, куди регулярно приїжджає до своєї сім’ї. Саме тому Альтшулер звернувся з листом до президента Франції Франсуа Олланда.

«Прохання два. По-перше, клопотати перед Володимиром Путіним, щоб все-таки проявити елементарну гуманність щодо дітей-сиріт. Хоча б тих, стосовно яких процес усиновлення завершений, не кажучи про дітей-інвалідів. А друге – щоб закрити для Астахова і йому подібних можливість кататися, поки вони займаються тут цими нелюдськими справами», – пояснив правозахисник в інтерв’ю Радіо Свобода.

Альтшулер просить французького президента анулювати шенгенську візу Астахова – у всякому разі поки він обіймає державну посаду.

Кого захищає закон негідників?

Тим часом, як стало відомо у середу, ще до Нового року депутат Роберт Шлегель вніс у Держдуму поправку, яка передбачає, що закон не поширюватиметься на дітей-інвалідів. Проте його однопартійці з «Єдиної Росії» відкинули таку можливість. Не збираються відмовлятися від закону і сенатори.

Член Ради федерації Валерій Рязанський погоджується із законом, що забороняє американське усиновлення.

«Закон не спрямований проти дітей, закон спрямований проти того, що влада Сполучених Штатів Америки не реагувала на ті неподобства, які відбуваються в рамках усиновлення та процедур усиновлення», – вважає Рязанський.

Керівник міжнародної правозахисної організації Freedom House Девід Креймер називає закон «непропорційною атакою на одну з найбільш уразливих російських соціальних груп». «Робити сиріт заручниками у відповідь на американські санкції, спрямовані проти російських порушників прав людини – аморально», вважає американський правозахисник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG