Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії заявили про вже мільйон підписів проти президента Саакашвілі


Міхеїл Саакашвілі, фото з Різдвяної процесії у Тбілісі 7 січня 2013 року
Міхеїл Саакашвілі, фото з Різдвяної процесії у Тбілісі 7 січня 2013 року
Активісти у Грузії заявили сьогодні, що зібрали вже мільйон підписів під закликом до відставки президента Міхеїла Саакашвілі.

Супротивники президента з лав неурядових організацій уже кілька місяців збирають підписи за відставку і проводять демонстрації, а з 20 січня збираються влаштувати постійні акції перед президентським палацом, доки, за їхніми словами, Саакашвілі не піде в відставку.

Вони посилаються на норму конституції, що президента Грузії обирають на п’ять років. Інавгурація Саакашвілі на його нинішній другий і останній термін відбулася саме 20 січня 2008 року, відтак, стверджують вони, після 20 січня цього року президент обійматиме посаду незаконно.

Водночас та сама конституція передбачає, що вибори президента відбуваються в жовтні п’ятого року його перебування на посаді. Таке уточнення до конституції вніс попередній парламент Грузії, в якому переважала президентська партія «Єдиний національний рух», відновивши осінню дату виборів. На початку 2008 року Саакашвілі був переобраний на дострокових виборах, які він сам ініціював, не добувши кілька місяців зі свого першого терміну, що мав скінчитися восени того року.

Тим часом нині владна коаліція супротивників Саакашвілі «Грузинська мрія» вже заявляла, що не має нічого проти перебування нинішнього президента на посаді до осені.

А прихильники президента почали, зі свого боку, збирати підписи на його підтримку.
XS
SM
MD
LG