Доступність посилання

ТОП новини

У регіоналів немає стійкої більшості і є проблеми з дисципліною – Фесенко


Київ – Те, що Верховна Рада не підтримала відставку Сергія Арбузова з посади голови Нацбанку, свідчить, що влада має проблеми зі стабільної більшістю в парламенті, а фракція Партії регіонів – із дисципліною. Таке припущення в інтерв’ю Радіо Свобода зробив політолог Володимир Фесенко.

– Чому голосування за відставку Сергія Арбузова не було результативним?

– Головне – це не стільки прольот Арбузова, скільки прольот парламентської більшості й тих, хто організовував сьогоднішнє голосування. Це голосування мало стати тестом – чи вистачає голосів. Головна проблема в тому, що депутатів важко було зібрати. Команду зібратися дали лише вчора, а депутати-регіонали, мабуть, полюбляють відпочивати в далеких і екзотичних місцях. І дістатися Києва швидко не всім вдалося, а, можливо, хтось і не дуже поспішав. Думаю, це ще один прояв того, що стійкої більшості в Партії регіонів нема, а натомість є проблема ще й з дисципліною.

– Фракція Партії регіонів і комуністи майже у повному складі проголосували. Але позафракційні дали лише вісім голосів, що дуже мало. чому не змогли домовитися із парламентським болотом?

– Далеко не всі позафракційні депутати і раніше голосували. А ось Партія регіонів дала 179 голосів. Так я хочу нагадати, що у фракції Партії регіонів понад 200 депутатів. Тобто, головна нестача голосів у самій фракції Партії регіонів.

– Чому це голосування стало такою несподіванкою?
Це черговий організаційний збій в роботі фракції Партії регіонів

– Справа не в несподіванці. Голосування не стільки по Арбузову, скільки за нового голову НБУ мало відбутися сьогодні. Я думаю, що це черговий організаційний збій в роботі фракції Партії регіонів.

– Але чому цей збій виник? Адже Арбузов пішов в уряд ще минулого року.

– Справа не в цьому, а на який день і за яких обставин призначене голосування. Коли опозиція ретельно слідкує за персональним голосуванням депутатів від більшості і бачить, що більш-менш масово голосують чужими картками, то вона зриває голосування.

– А що завадило організувати це голосування? Зокрема, кажуть, що цим голосуванням не займався секретар РНБО Андрій Клюєв, якому приписують вміння вирішувати подібні питання – тому так і сталося.
Якщо би Клюєв займався, то рівень дисципліни був би вищим

– Можливо, я цього не виключаю. Якщо би Клюєв займався, то рівень дисципліни був би вищим. Одна річ, коли є дзвінок від Клюєва із наполегливою порадою прибути і проголосувати – то, думаю до цього було би ставлення інше, ніж до смсок першого заступника голови фракції Чечетова чи навіть голови фракції Єфремова.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG