Доступність посилання

ТОП новини

На придбання ліків гіпертоніками виділено 156 мільйонів гривень


На придбання ліків гіпертоніками виділено 156 мільйонів гривень
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:18:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Гіпертоніки можуть купувати ліки дешевше – за державною пілотною програмою «Гіпертонія-стоп». На відшкодування аптекам, які продаватимуть ліки дешевше, у бюджеті цього року передбачено 156 мільйонів гривень, повідомила Радіо Свобода Тетяна Думенко, директор департаменту раціональної фармакотерапії Державного експертного центру МОЗ України.

Наприкінці минулого року, коли розпочали реалізовувати програму, в регіони надійшло 40 мільйонів, але «не всі встигли їх освоїти», сказала вона.

Тетяна Думенко наголошує, що згідно з цією програмою складено перелік ліків від гіпертонії, на які поширюється знижка. Хворі мають звернутися до свого терапевта, кардіолога чи сімейного лікаря й отримати рецепт. Аптеки, які долучилися до програми, мають продати ліки зі знижкою, а відшкодування їм має надійти з бюджету протягом 20 днів.

Якщо у складеному МОЗ переліку немає потрібних хворому ліків, то лікар може запропонувати пацієнтові аналогічні препарати зі списку.

«Лікар, який призначає лікарський засіб за системою відшкодування, має прописувати в рецепті міжнародну непатентовану назву, вказуючи тільки активну діючу речовину, а не торгову назву. Це принциповий момент системи відшкодування», – наголосила директор департаменту.

За словами Тетяни Думенко, треба мати на увазі, що за пілотним проектом «відшкодовується лише 7 діючих речовин, але вони представлені на ринку цілою низкою (понад 250 назв) лікарських засобів».

«Лікар вкаже у рецепті діючу речовину, а провізор вам запропонує низку препаратів з різною ціною і вкаже вам ціну відшкодування, яку ви не сплачуєте. Ви ж маєте сплатити різницю між ціною відшкодування й фактичною ціною», – сказала Тетяна Думенко.

В Україні 12 мільйонів людей страждають від підвищеного артеріального тиску. Інфаркт та інсульт як ускладнення гіпертонії є причинами більшості смертей в Україні.
XS
SM
MD
LG