Доступність посилання

ТОП новини

«Янукович зайвий раз доводить, що не є Президентом суверенної країни» – Нємцов


Новопризначений голова СБУ Олександр Якименко та Президент України Віктор Янукович, Київ, 10 січня 2013 року
Новопризначений голова СБУ Олександр Якименко та Президент України Віктор Янукович, Київ, 10 січня 2013 року
Москва – Дві важливі посади в українській владі цього тижня зайняли люди, тісно пов’язані з Росією. Йдеться про затвердженого у п’ятницю керівника Національного банку України Ігоря Соркіна і призначеного напередодні голову Служби безпеки України Олександра Якименка. Обурення цим висловили представники української опозиції. А в самій Росії експерти розходяться в оцінках кадрової політики Києва.

Головою Національного банку України став виходець із донецького регіону Ігор Соркін, батько якого В’ячеслав Соркін є першим заступником начальника департаменту інвестицій і будівництва російського «Газпрому». Представники української опозиції через це заявили про конфлікт інтересів і наголошують, що це призначення загрожує національній безпеці країни, тому що «Газпром», за їхніми словами, знищує незалежність України.

Обурення в опозиційних політиків викликало і те, що Президент Віктор Янукович призначив новим головою Служби безпеки України Олександра Якименка, який в минулому тривалий час був офіцером збройних сил Росії.

Політолог Бєлковський не згоден з опозицією

Російський політолог Станіслав Бєлковський у коментарі Радіо Свобода назвав таку оцінку пропагандистською та вважає, що в останніх призначеннях не слід бачити наступу Москви на суверенітет України.
Просто «сім’я» Януковича розставляє своїх людей
Станіслав Бєлковський

«Ще ніколи відносини між Віктором Януковичем і Кремлем і особисто Володимиром Путіним не були такими складними і неприємними, як сьогодні. Ми бачимо, як Україна ставиться до Митного союзу. Ми бачимо всі суперечності між «Газпромом» та Україною в енергетичних питаннях. Ми бачимо, що Росія не може примусити Віктора Януковича зробити багато що в економічній сфері, тому мова не йде про Росію. Просто «сім’я» Віктора Януковича розставляє своїх людей. Те, що багато українських громадян пов’язані органічно та історично з Росією, з російськими родинами – це так», – вважає Бєлковський.

Нємцов не здивований

Опозиційний російський політик Борис Нємцов, навпаки, бачить поступки з боку Президента України Віктора Януковича. І каже, що після «викрадення» восени минулого року в Києві російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва нові призначення на важливі посади в Україні його вже не дивують.
Cтало очевидно, що Янукович як Президент не може забезпечити суверенітет України
Борис Нємцов

«Після того, як українські спецслужби допустили викрадення Леоніда Развозжаєва, стало очевидно, що Янукович як Президент не може забезпечити суверенітет України. Тому мене анітрохи не дивують призначення нинішні. Янукович зайвий раз доводить, що він не є Президентом суверенної країни», – зазначає Нємцов.

Тим часом офіційні Київ і Москва продовжать діалог 13 і 14 січня у Чернівцях. Там заплановані переговори міністрів закордонних справ Леоніда Кожари та Сергія Лаврова. На порядку денному, зокрема, співпраця України з Митним союзом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG