Доступність посилання

ТОП новини

У Чернігові пройшов марш протесту проти ув’язнення Павличенків


У Чернігові в суботу пройшов марш протесту проти ув’язнення батька та сина Павличенків, засуджених за вбивство судді.

Понад 100 молодих людей, головно футбольних фанатів, пройшли містом до чернігівського СІЗО, зробивши невелику зупинку перед міським відділом міліції. Учасники акції несли плакати з гаслами та скандували: «Свободу чесним! Свободу Павличенкам!», «Сьогодні – Павличенко, завтра – ти!», повідомило агентство УНІАН.

«Марш протесту проти свавілля системи» завершився під стінами СІЗО, де його учасники провели мітинг.

Учасників акції супроводжували правоохоронці та кілька міліцейських автомобілів. Загалом, марш пройшов спокійно, його учасники рухалися по тротуару, рух транспорту у центрі міста не перекривали.

За словами одного з організаторів маршу Євгена Карася, учасники маршу-протесту прагнули продемонструвати свою незгоду з діями правоохоронних органів, насамперед, у справі Дмитра та Сергія Павличенків, яких, на його думку, засудили за вбивство без наявних доказів.

«Правоохоронна система не хоче знаходити справжніх убивць, бо треба одночасно викривати тих, хто покривав їх у міліції», – заявив Карась.

Він також додав, що, за його словами хвиля протестів проти свавілля правоохоронців у цій справі, недієвості закону прокотилася Україною, а це, вважає він, «теж є одним із доказів непричетності батька та сина Павличенків до вбивства», адже люди убивць так не підтримують.

Організаторами маршу-протесту у Чернігові стали місцеві футбольні фанати та осередок ВО «Свобода».

Марш під тими самими гаслами, теж за участі фанатів і свободівців, відбувся в п’ятницю і у Дніпропетровську.

Такі ж марші відбувалися в різних містах України й раніше.

2 жовтня 2012 року Голосіївський районний суд Києва визнав Дмитра Павличенка і його сина Сергія винними у вбивстві судді Шевченківського райсуду Сергія Зубкова і засудив першого до довічного ув’язнення, а другого – до 13 років за ґратами. Низка правозахисників та представників громадськості заявляла про неправомірність рішення суду, мотивуючи цю думку, зокрема, тим, що жоден зі свідків не підтвердив, що вбивцями Зубкова були саме Павличенки.

Батько і син Павличенки були причетні до руху вболівальників київського футбольного клубу «Динамо», за їхнє звільнення виступали й фанати інших клубів, не згодні з їхнім засудженням. Крім того, на захист Павличенків виступили організації націоналістичного спрямування.
XS
SM
MD
LG