Доступність посилання

ТОП новини

Павличенків можуть виправдати – адвокати


Київ – 14 січня Апеляційний суд Києва розгляне апеляцію батька та сина Павличенків, яких минулого року визнали винними в убивстві судді Шевченківського суду столиці Сергія Зубкова. Адвокати засуджених наголошують, що немає жодних доказів їхньої провини, зокрема – що свідки не бачили Павличенків на місці злочину. Відтак вони сподіваються, що суд виправдає їхніх підзахисних. У Вищій раді юстиції натомість вважають, що давати оцінки цій справі передчасно, і не бачать потреби в додатковому контролі за розглядом справи, де судді визначатимуть винного у вбивстві свого колеги.

Підприємця Дмитра Павличенка та його сина Сергія заарештували після того, як невідомі вбили суддю Сергія Зубкова,а слідство виявило, що Дмитро у соцмережах обурився діями судді, за рішенням якого він втратив квартиру. Арешт і подальший судовий розгляд супроводжувався масовими акціями протесту на підтримку Павличенків.

За версією слідства, Дмитра Павличенка та його сина Сергія впізнали свідки убивства. Однак пізніше очевидці визнали, що їхні свідчення були перекручені, а з доказами маніпулювали, запевняє правозахисник, що захищає інтереси Павличенків у суді, Володимир Широченко.

«Працівники прокуратури у своїх інтерв’ю говорили, що з місця події були зняті відбитки пальців Дмитра Павличенка. Але це не так, відбитки зняли невідомо де. В матеріалах справи сказано, що вони були на білих аркушах паперу і не оформлені належним чином. Експерт-криміналіст Захарченко пояснив, що був на місці злочину, але відбитків не вилучав. Протокол підписав не читаючи, бо про це попросив слідчий. Уявіть, яка це фальсифікація!» – каже захисник.
Протокол підписав не читаючи, бо про це попросив слідчий. Уявіть, яка це фальсифікація!
Захисник Павличенків Володимир Широченко

Судді самі мають бути зацікавлені у розкритті вбивства колеги – адвокат

Адвокат Сергія Павличенка Андрій Лакуша повідомив Радіо Свобода, що він подав апеляцію на вирок суду з вимогою визнати батька та сина Павличенків невинуватими.

«В цій справі багато невідомого. Вина мого підзахисного та його батька, на мою думку, є абсолютно недоведеною. Я лише сподіваюся, що суд ухвалить справедливе рішення та задовольнить наші апеляції. Оскільки вбитий є суддею, судді самі мають бути зацікавленими з’ясувати, хто є вбивцею їхнього колеги і чи не гуляє вбивця на свободі», – вважає адвокат.

Коментарі щодо перебігу справи Павличенків щодо того, наскільки доведена їхня провина, можуть розглядатися як вплив на суд, вважає член Вищої ради юстиції, колишній народний депутат від Партії регіонів Валерій Бондик.

Утім, він висловив Радіо Свобода власну думку про те, як мають розглядатися справи, у яких потерпілими є судді.

Якихось особливих заходів контролю за судовим розглядом, коли суддя є жертвою злочину, не передбачається. Перед законом усі рівні.
Регіонал Валерій Бондик
«Навіть фахові коментарі юристів не повинні давати якісь тлумачення у цій справі. Бо є захист, є обвинувачення, і є процес, в рамках якого вони наводять аргументи, а суд дає оцінку доказам. Якихось особливих заходів контролю за судовим розглядом, коли суддя є жертвою злочину, не передбачається. Перед законом усі рівні. Законодавець так і прописав у нормах: професійна належність потерпілого не має ніякого значення. В законі є окремі винятки, але вони не стосуються справи Павличенків. Отже, додаткових представників прокуратури, суддівського самоврядування, Вищої ради суддів на засіданні не буде: законом це не передбачено», – зазначає Бондик.

Дмитро Павличенко у жовтні цього був засуджений до довічного ув'язнення, а його старший син Сергій – до 13 років ув'язнення. Рішення ухвалила колегія Голосіївського суду Києва на чолі з Галиною Бондаренко.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG