Доступність посилання

ТОП новини

Ісламісти в Малі захопили ще одне місто


Бійці ісламістських угруповань у західноафриканській державі Малі, які контролюють північ країни, захопили в понеділок місто Діабалі на контрольованій урядом частині території.

Як повідомив міністр оборони Франції, яка нині веде в Малі воєнну операцію проти ісламістів, Жан-Ів Ле Дріан, повстанці взяли місто, що за 400 кілометрів від столиці Бамако, подолавши запеклий спротив малійських військ.

За словами французького міністра, ісламісти під тиском наступу військ Франції й Малі відступили у східній частині своїх територій. У західній же частині, сказав він, французькі війська опинилися у «складній ситуації».

Франція почала свою операцію проти повстанців на прохання влади Малі наприкінці минулого тижня, і французький президент Франсуа Олланд уже заявляв, що ісламісти зазнали «тяжких втрат».

Франція, колонією якої раніше була Малі, ввела до Малі близько 550 своїх військовослужбовців, скориставшись із резолюції Ради безпеки ООН. Там раніше санкціонували введення до Малі спеціальних міжнародних сил під проводом африканських держав і за підтримки європейських та інших держав світу – AFISMA («Міжнародна місія підтримки під африканським керівництвом у Малі»). Ближчим часом до французів мають приєднатися військові інших африканських країн.

Майже дві третини території Малі на півночі цієї держави нині контролюють радикальні ісламісти. Їхні угруповання, частина яких пов’язана з терористичною мережею «Аль-Каїда», практично повністю взяли на себе контроль над регіоном після того, як у першій половині минулого року відбили цю частину країни в урядових сил спільно з повстанцями народу туарегів. Туареги спершу односторонньо проголошували там свою «державу Азавад», але потім відмовилися від цього, коли ісламісти відібрали в них контроль над регіоном.
XS
SM
MD
LG