Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес CША: фінансування відбудови після буревію «Сенді»


Нью-Йорк – У Конгресі Сполучених Штатів Палата представників має затвердити багатомільярдний пакет допомоги для відбудови регіону, що постраждав унаслідок урагану «Сенді». Сенат вже затвердив відповідний законопроект, але у Палаті представників цей документ викликав протест із боку консервативних республіканців.

Республіканські лідери Палати представників зазнають відчутного тиску з боку однопартійців. Ті вимагають термінової допомоги мешканцям Нью-Йорка і Нью-Джерсі – двох штатів, які найбільше постраждали від урагану «Сенді».

Консервативні республіканці намагаються зменшити обсяг пакету допомоги, вже затвердженого Сенатом в обсязі 60,4 мільярда доларів.

Заперечення консерваторів зводяться до того, що, по-перше, бюджет країни і без того у дефіциті, а по-друге, сенатська версія містить чимало грошей для інших цілей та для різноманітних програм, таких, як ремонтування автострад, вдосконалення служби прогнозу погоди, розширення рибогосподарств Аляски та Міссісіпі тощо.

За словами спікера Палати представників Джона Бейнера, у сенатському законопроекті «додатків більше, ніж іграшок на різдвяній ялинці».

Консервативні республіканці проти колег-консерваторів

Спікер кілька разів відкладав голосування, що викликало гнівну реакцію Кріса Крісті – губернатора Нью-Джерсі, ймовірного республіканського кандидата на президентських виборах 2016 року.

«Є лише одна група винуватців того, що невинні жертви урагану «Сенді» досі страждають, – заявив Кристі. – Це – республіканська більшість Палати представників та спікер палати Джон Бейнер».

Ще категоричніше висловився Пітер Кінґ – конгресмен-республіканець від Нью-Йорка, голова комісії Палати представників з питань національної безпеки.

Кінґ, консервативно наставлений законодавець, нищівно розкритикував колег-республіканців. Виступаючи перед репортерами на Капітолійському пагорбі, Кінґ відверто погрожував однопартійцям, які не бажали затверджувати пакет допомоги.

«Ці республіканці легко знаходили Нью-Йорк, коли вони збирали там мільйони доларів, наповнюючи кишені грішми на виборчу кампанію, – нагадав він. – Тож я кажу тепер: якщо хто-небудь у Нью-Йорку та Нью-Джерсі дасть бодай один шеляг конгресменам-республіканцям, він божевільний, бо ці республіканці встромляють ножа у спину нью--йоркцям та нью-джерсійцям. Це абсолютна ганьба».

Очікують, що під таким тиском Палата представників нарешті ухвалить пакет допомоги. Інша справа, що обсяг цього пакету – 50,7 мільярда доларів, тобто значно менший від сенатського. Оглядачі вважають, що законодавці зрештою знайдуть золоту середину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG