Доступність посилання

ТОП новини

Залізничники пікетують Кабмін: не хочуть бути у «братській могилі»?


Київ – Залізничники обурені тим, що уряд та «Укрзалізниця» не виконують загальну трудову угоду та не залучають профспілки до реформування галузі. Вони вимагають щорічно підвищувати заробітну плату на 25% та оновити рухомий склад залізниці. Натомість колишній керівник «Укрзалізниці» Михайло Костюк вважає, що приводів для пікетування Кабінету Міністрів немає.

«Відбувається елементарне знущання, і ми говоримо, що нас це не влаштовує», – заявляли ще у вересні минулого року українські залізничники, пікетуючи Міністерство інфраструктури. Тоді їх обурювала нібито прихована приватизація «Укрзалізниці», «розкрадання бюджетних коштів, небувалий рівень корупції та некомпетентне керівництво».

Тепер вони знову йдуть пікетувати Кабінет Міністрів, вимагаючи, зокрема, щоб «при розробці та затверджені фінансового плану «Укрзалізниці» на 2013 рік передбачити виділення коштів на придбання нового рухомого складу та підвищення заробітної плати залізничників на 25%, як це передбачено галузевою угодою».

Радіо Свобода спробувало з’ясувати, чи знає «Укрзалізниця» про ці вимоги. Там запевнили, що відповідь дадуть, але пізніше.

Вінський: «Укрзалізниця» – це братська могила

Тим часом колишній міністр транспорту Йосип Вінський підтверджує, що проблеми є: зарплати залізничників ростуть повільніше, ніж ціни, а вагони та локомотиви давно чекають оновлення. От тільки у цьому, на його думку, винне не лише галузеве керівництво, а й самі профспілки, бо, мовляв, підтримують «неефективні реформи».
Коли є проблеми фінансові, то їх починають вирішувати за рахунок працівників,
Йосип Вінський

«Те, що сьогодні робиться на залізниці – це братська могила, це не реформа. На жаль, профспілки підтримали цю реформу, а тепер пожинають цю ситуацію. Тому що залізниця стагнує. Це очевидно. І зрозуміло, що коли є проблеми фінансові, то їх починають вирішувати за рахунок працівників, права яких захищають профспілки. Де візьметься зарплата у збитковому підприємстві?» – зауважує Вінський.

Одна з найбільших проблем – скорочення вантажних перевезень?

А от колишній очільник «Укрзалізниці» Михайло Костюк каже, що нині проблеми підприємства не настільки кричущі, щоб через них виходити на вулицю.

«Думаю, що це просто недостатня поінформованість вільної профспілки. Це може бути банальний вплив політичної ситуації», – припускає він і зауважує, що донині «Укрзалізниця» щорічно підвищувала заробітні плати своїм працівникам (навіть у період фінансової кризи). Окрім того, Михайло Костюк припускає, що фінансовий план на 2013 рік «Укрзалізницею», найімовірніше, ще не затверджений, тож шанси, що фінансові побажання страйкувальників врахують, є.

Водночас залізничник пояснює, що однією з найбільш болючих проблем у цій галузі нині є скорочення вантажних перевезень.

«Було б суперкласно, якби транспортна державна логістика була орієнтована на покращення обсягів малого і середнього бізнесу перевезень на залізниці. Чи задоволений промисловець якістю вагона і графіком руху поїздів, терміном доставки і збереженням вантажів – оце головні показники роботи залізниці. От тут точно потрібне партнерство і перемовини», – пояснює експерт.

Керівництво «Укрзалізниці» заявляє, що очікує від нового уряду продовження реформування галузі. Зараз у цьому державному підприємстві працює 385 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG