Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії дискутують, чи повертати національність у паспорт


Рига – Якщо раніше громадяни і негромадяни Латвії при одержанні нового паспорту мали право за власним бажанням вказати в документі свою національність, то з 1 квітня 2012 року це положення з огляду на чинну європейську практику було відхилено. Наразі існує можливість, що в цьому році практика запису в паспорті національності в Латвії буде відновлена.

Расміте Берзиня отримала новий паспорт у квітні 2012 року і була здивована, коли не побачила в документі запису про свою національність, хоча у старому паспорті було вказано, що вона латишка.

«Моя національність не вказана, не знаю, чому є право таке робити», – каже Расміте Берзиня.

Запис про національність не відповідає міжнародній практиці – чиновник

Керівник відділу громадських відносин Управління громадянства та міграції Латвії Ласма Лапінська повідомила Радіо Свобода, що зміни стосовно відмови від запису національності в паспорті пов’язані з тим, що в Латвії з 1 квітня 2012 року почали видавати електронні ідентифікаційні картки, в яких не вказана національність. Подібну практику, чинну в багатьох європейських країнах, почали застосовувати і при видачі паспортів.

До радянської окупації в Латвії в паспортах не вказували національність
Ласма Лапінська
«До радянської окупації в Латвії в паспортах не вказували національність. Подібна практика була запроваджена при видачі паспортів за часів радянської влади. Також запис про національність в паспортах не відповідає міжнародній практиці стосовно видачі подорожніх документів. І у нас не було прикладу того, щоб подібний запис робили в будь-якій з європейських країн», – зазначила Ласма Лапінська.

За її словами, Латвія врахувала рекомендації міжнародних організацій – не фіксувати в подорожніх документах національність, щоб запобігти можливим проявам дискримінації.

Між тим, дані опитування проведеного агентством TNS, засвідчили, що майже 82% економічно активного населення Латвії підтримують внесення в паспорт запису про національність за бажанням особи.

Питання національної самосвідомості

Національне об’єднання «Усе Латвії! Вітчизні і Свободі!» вважає, що запис національності в паспорті є питанням національної самосвідомості, і внесло в жовтні цього року в парламент Латвії зміни до законодавства, які дозволили б зберегти графу про національність у паспорті за бажанням власника документа.

Це питання національної самосвідомості, коли людина може засвідчити свою національну належність за допомогою документа
Яніс Домбрава
«Ми вважаємо, що це питання національної самосвідомості, коли людина може бачити і засвідчити свою національну належність за допомогою документа. Але безумовно, хто не відає про свої корені, або соромиться своєї національності, ті виступають за скасування запису національності в паспорті», – зазначив Радіо Свобода депутат латвійського парламенту від Національного об’єднання Яніс Домбрава.

Депутат каже, що в Латвії проживають представники різних національних меншин і більшість з них не хотіла б, щоб їх назвали «російськомовними».

«Якщо запису національності в паспорті не буде, то українців, які живуть в Латвії, а також білорусів, грузинів та представників інших національностей політично можуть пробувати об’єднати в групу «російськомовних». Більшість з них цього не хоче, у них є свої традиції, мова, вони хочуть зберегти свою національну ідентичність», – каже Яніс Домбрава.

Уряд прислухався до вимог національних сил

На початку парламент Латвії відхилив згадану пропозицію Національного об’єднання «Усе Латвії! Вітчизні і Свободі!». Однак об’єднання було послідовне у своїх намірах і повторно подало відповідний законопроект на розгляд Саейми.

У результаті уряд Латвії у відповідь на лист з цього питання парламентської Комісії з оборони, внутрішніх справ та запобігання корупції доручив Міністерству внутрішніх справ до 1 лютого 2013 року подати на розгляд відповідні зміни у законі про документи, що засвідчують особу.

«Управління громадянства та міграції зараз працює над проектом правил Кабінету міністрів, згідно з якими передбачається можливість запису за власним бажанням національності в паспорті. Якщо уряд затвердить в цьому році цей проект, то найближчим часом буде застосовано це положення», – повідомила керівник відділу громадських відносин Управління громадянства та міграції Латвії Ласма Лапінська.

«Національність в паспорті – інструмент дискримінації»

Проти згаданих змін в законодавстві виступає керівник Латвійського центру захисту прав людини Анхеліна Каменська. Вона наголосила Радіо Свобода, що ні працедавець, ні працівник банку, ні хто інший, подивившись в паспорт людини, не повинен знати про її національність. Вона вважає, що політичну ініціативу про внесення національності в паспорт за бажанням не слід підтримувати.

Запис національності в паспорті є анахронізмом
Анхеліна Каменска
«Запис національності можна використати, скажімо, як інструмент дискримінації. Безумовно, це стосується більше представників національних меншин. Зокрема, якщо в паспорті записано «ром», то це може вплинути на рішення працедавця не брати цю людину на роботу. Але це також може стосуватися й інших, зокрема, латишів, росіян, українців та інших. Запис національності в паспорті є анахронізмом», – вважає Анхеліна Каменська.

За її словами, в жодній з країн ЄС такої практики немає. Наразі з колишніх радянських країн національність в паспорті записують лише в Таджикистані, Узбекистані та Туркменистані.

«Мені соромно, що Латвія у цьому питанні стоїть поряд з цими країнами», – зазначила експерт з прав людини.

Анхеліна Каменська також нагадала, що за часів радянської влади запис національності в паспорті використовували і з метою депортації.

Слід зазначити, що експерти Комісії Ради Європи проти расизму та нетерпимості вважають, що запис національності в паспорті є чутливим візуальним елементом, який вказує на належність особи до будь-якої етнічної групи і може дискримінувати осіб, які належать до національних меншин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG