Доступність посилання

ТОП новини

Головування України в ОБСЄ – формальність чи історична можливість?


Діючий голова ОБСЄ, Міністр закордонних справ України Леонід Кожара під час виступу на засіданні Постійної ради ОБСЄ, Відень, 17 січня 2013 року. (OSCE/Jonathan Perfect)
Діючий голова ОБСЄ, Міністр закордонних справ України Леонід Кожара під час виступу на засіданні Постійної ради ОБСЄ, Відень, 17 січня 2013 року. (OSCE/Jonathan Perfect)
Київ – Сімнадцятого січня міністр закордонних справ України Леонід Кожара як діючий голова ОБСЄ представив пріоритети українського головування в Організації. Серед них – політичне розв’язання тривалих конфліктів, протидія торгівлі людьми, просування свободи ЗМІ та зміцнення ролі Організації з безпеки і співробітництва в Європі як важливої платформи для всеохоплюючого діалогу між країнами. У Києві ж представники влади та незалежні експерти дискутували, чим є для України головування в ОБСЄ – дипломатичною формальністю чи історичною можливістю зробити зовнішньополітичний прорив і поліпшити імідж країни.

У рамках ОБСЄ Україна продовжить дискусію з питань, пов’язаних із конфліктом між Грузією та Росією у 2008 році, шукатиме можливості розв’язати проблему Нагірного Карабаху, а також активізує переговори з врегулювання ситуації у Придністров’ї, зазначив Леонід Кожара. Якраз наступного тижня діючий голова ОБСЄ планує відвідати Молдову для зустрічі з представниками Кишинева і Тирасполя.

Міністр Кожара наголосив на важливості активізувати зусилля для посилення механізмів контролю над озброєннями і закликав країни-члени ОБСЄ активізувати політичний діалог для зміцнення довіри та безпеки. В економічній сфері Україна пропонує Організації зосередити увагу на екологічних проблемах сучасної енергетики.

ОБСЄ і проблематика Тимошенко

Кожара також окреслив українські проблеми, які турбують міжнародну спільноту, насамперед – ув’язнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Міністр пообіцяв, що Україна виконає рішення Страсбурзького суду у справі Тимошенко.

«Ми сподіваємося, що всі юридичні процедури будуть завершені після того, як Європейський суд з прав людини схвалить своє рішення. Україна як член Ради Європи виконає рішення Страсбурзького суду (у справі Тимошенко)», – сказав міністр.

Кожара також додав, що багато українців вважають колишнього прем’єра винною у скоєнні злочинів. «Мільйони українців вважають, що відповідні суди схвалили законні рішення, що стосується Тимошенко та жахливого наслідку для економіки України, який ми відчуваємо кожен день», – зазначив урядовець.

Експерти: головування в ОБСЄ – шанс прискорити реформи

Тим часом у Києві народні депутати та незалежні експерти обговорювали перспективи головування України в ОБСЄ. Дехто називає це можливістю для розвитку української демократії та активізації реформ, інші ж зауважують, що за нинішнього стану у правозахисній сфері Україна навряд чи поліпшить свій імідж.

Депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко вважає, що головування в ОБСЄ – це можливість прискорити внутрішні реформи, що мають підняти рівень життя українців та сприятимуть демократичним змінам у країні. При цьому депутат зауважила, що реформування держави – справа не лише влади, а й усього суспільства.

Олена Бондаренко
Олена Бондаренко
«Щоб претендувати на високий, якісний рівень життя, позитивну репутацію в очах країн ОБСЄ, треба розуміти: ці реформи, це домашнє завдання ніхто, крім нас, не виконає, – каже Бондаренко. – У кожного своя міра відповідальності: двірник відповідає за чистоту на подвір’ї, і є величезна відповідальність у Президента, який відповідає за зовнішню і внутрішню політику. За свою працю несуть відповідальність і міністри, і депутати».

Євроінтеграція – ключова ціль України

Борис Тарасюк
Борис Тарасюк
Опозиційний депутат Борис Тарасюк вважає, що головування України в ОБСЄ може позначитись успіхом, але водночас наголошує: «Не лише від України залежить, наприклад, успіх у Придністровському врегулюванні, адже ключ від цього врегулювання – у Москві. На головуванні України в ОБСЄ позначиться також досить великий негативний потенціал, який накопичувався майже три роки, за нинішньої влади».

Тарасюк також вважає неприпустимим гальмувати переговорний процес з Євросоюзом задля поглиблення співпраці з країнами Митного союзу.

Валерій Чалий
Валерій Чалий
Провідний експерт Центру Розумкова Валерій Чалий запропонував оцінювати головування України в ОБСЄ після його закінчення. За його словами, нині українцям варто використати це головування для ключового пріоритету України у цьому році – для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Більшість держав, які входять до ОБСЄ, є членами Євросоюзу, нагадав Чалий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG