Доступність посилання

ТОП новини

Виробництво легкових авто в Україні скоротилося, а попит на них зростає


Київ – В Україні виробництво автомобілів теж скоротилося, як і у Європі. А от попит на легкові автомобілі зріс на 14%, інформує Асоціація «Укрававтопром». Серед найпопулярніших авто в Україні бюджетні корейські іномарки, проте є й прихильники авто українського виробництва.

«Виробництво автотранспортних засобів в Україні продемонструвало негативну динаміку, легкових автомобілів виробили менше на 29%», – сказав Радіо Свобода директор департаменту маркетингу та економічного аналізу асоціації «Укравтопром» Георгій Овсянников.

Але водночас він додав, що торік попит на легкові автомобілі зріс на 14%. І більшість придбаних легкових авто – це іномарки. «Імпорт – це 80%, а українського виробництва – 20%».

За даними «Укравтопрому», найбільш популярною маркою легкових автомобілів (на первинному ринку) стала торік корейська марка Hyundai, яка збільшила продаж авто майже на 5%. На другому місці російський ВАЗ. Третє місце зберегла за собою вітчизняна марка ЗАЗ. На четвертому – корейські авто Kia. І замикає «топ-5» первинного ринку нових авто Volkswagen.

«Люди зараз бояться брати кредити, всі розраховують на власні ресурси»

«У принципі, стабільний попит на преміум-сегмент, тобто автомобілі вартістю понад 100 тисяч євро як продавалися, так і продаються. Спад відбувся в авто європейського та японського виробництва середнього класу – тобто середній клас, який раніше міг собі дозволити взяти невеликий кредит, для того, щоб купити автомобіль не за 15-20 тисяч євро, а за 25-30 тисяч євро. Люди зараз бояться брати кредити, всі розраховують на власні ресурси. Тобто, стали краще продаватися машини, які коштують до 25 тисяч доларів», – пояснив заступник головного редактора журналу «Автоцентр» Андрій Волощенко.

Підтвердженням є сім’я Москаленків з Полтавщини. Вони серед усіх запропонованих на ринку автомобілів вибрали український ЗАЗ Vida, який складають у Запоріжжі. Власниця авто Галина Петрівна запевняє, що вони машиною задоволені.

«Найперше по ціні вибирали, щоб вихідна ціна була до 100 тисяч, бо більше можливості не було. Поїхали, подивилися, і вона нам сподобалася. Вона схожа на Chevrolet, яке було, – практично повністю на неї схожа. Це нова збірка Vida. Спереду є автоматичні підйомники стекол, ще є посилювач руля. Кольору як спіла темна вишня, не низенька дуже, і багажник величенький, хороший, і в салоні зручно – от і купили. Ми 92 тисячі гривень віддали. Там якась була 86 тисяч, а це трохи краща, із чимось там 92», – розповідає жінка.

ЗАЗ Vida – це нова модель авто українського виробництва, яка тільки з’явилася торік. Це фактично нове покоління Chevrolet aveo, комплектуючі для якого були з Кореї та з Польщі, а ЗАЗ Vida – фактично вже українська машина повністю.

За прогнозами автоекспертів, нинішнього року боротися за українського покупця разом з популярними Kia та Hyundai будуть, наприклад, французькі Peugeot та Citroen, які вже випустили бюджетні седани вартістю до 110 тисяч гривень. Експерти кажуть, що через конкурентну ціну саме цей сегмент легкових авто буде найбільш популярним.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG