Доступність посилання

ТОП новини

Найбільшою проблемою в Україні залишається корупція – «Дім Свободи»


У середу базована у США неурядова правозахисна організація «Дім Свободи» представила у Вашингтоні свою щорічну доповідь про стан свободи у світі. Минулий, 2012-ий рік, став сьомим роком поспіль, коли «Дім Свободи» зафіксував загальне погіршення громадянських та політичних свобод в світі. Негативна тенденція зберігається і в Україні.

Згідно з доповіддю, в усіх регіонах світу, разом з негативними, відбулися і деякі позитивні зрушення. Чотири країни приєдналися до категорії вільних держав. Усі з них африканські – Лесото, Сенегал, Сьєрра-Леоне та Тонга.

В той же час, Малі стала першим випадком в історії доповіді «Дому Свободи», коли країна, за лічені місяці, перемістилася з вільних у категорію невільних, минувши проміжну ланку «частково вільних» країн. Там, після військового перевороту, у країну увійшли ісламістські бойовики та, на зміну демократії та релігійному плюралізму, почали насаджувати жорсткі порядки, подібні до режиму талібів в Афганістані.

Ситуація покращилася у Лівії та Тунісі, але в країнах Перської затоки та в Туреччині відбулося обмеження політичних та громадянських свобод. Чимало уваги доповідачі присвятили також Євразійському регіону, де стан свободи стрімко погіршується.

Однією з сенсацій цієї доповіді став той факт, що Євразійський регіон за рівнем політичних свобод, а радше їх відсутністю, майже зрівнявся з Близьким Сходом та країнами Північної Африки. Якщо сьогоднішні тенденції продовжуватимуться – покращення в країнах Близького Сходу та погіршення в країнах колишнього Радянського Союзу – то Україна та її сусіди можуть зайняти сумнівну лідерську позицію як найбільш несвободний регіон світу.

Росія, говорить автор доповіді Арч Паддінґтон, демонструє новий підхід авторитарних правителів до обмеження свобод. Якщо раніше основними опонентами Кремль вважав опозиційні політичні партії, то тепер у якості ворога розглядаються структури громадянського суспільство – НДО та інші асоціації – чия діяльність стала жорстко обмежуватися.

Вже другий рік поспіль свобода занепадає і в Україні. Україна увійшла до категорії країн, в яких відбулося найбільше погіршення за останні п’ять років, разом з Малі, Мадагаскаром та Бахрейном.

Президент «Дому Свободи» Дейвид Креймер каже, що в Україні відбулося погіршення рейтингу з кількох причин:

«По-перше, відбулися парламентські вибори, які були критично оцінені спостерігачами ОБСЄ. Продовжуються проблеми з корупцією, вибірковим переслідуванням політичних опонентів. Юлія Тимошенко та Юрій Луценко все ще у в’язниці та немає жодних ознак, що їх може бути звільнено. Але, загалом, ми вважаємо, що корупція – залишається найбільшою проблемою в Україні».

Віце-президент «Дому Свободи» з питань досліджень Арч Паддінґтон зазначив, що також існує тиск на журналістів та громадянське суспільство:

«Хоча я не хочу перебільшувати - українські ЗМІ більш вільні, ніж в сусідніх країнах, і громадянське суспільство змогло протистояти деяким ініціативам Януковича. Але, ми занепокоєні тим, як верховенство права занепало за часів Януковича».

І хоча влив Росії цитувався як чинник погіршення стану свободи в Євразійському регіоні загалом, «руки Москви» в подіях на Україні «Дім Свободи» не бачить:

«Я не думаю, що вплив Росії спричиняє ці зміни. Це те, чого хоче Янукович і він несе повну відповідальність», - заявив Арч Паддінґтон.

Дейвид Креймер каже, що те, що відбувається в Україні – унікальні внутрішні тенденції. Це Янукович та його близьке оточення намагаються зробити усе можливе, аби залишитися при владі.

«Дім Свободи» занепокоєний можливим подальшим занепадом стану свободи в Україні, заявив Креймер:

«Я переживаю за президентські вибори 2015-го року. Оскільки рівень корупції в керівництві держави зростає, це означає, що вони будуть ще менш схильними віддати владу, незалежно від того, виграють вони вибори, чи ні».

«Також ви тепер маєте цю ультра націоналістичну партію в парламенті. Ми не знаємо, яку роль вони відіграватимуть. Але завжди виникає занепокоєння, коли в такій країні як Україна, з її історією, з’являється сила, що починає говорити про євреїв, роль євреїв і тому подібне», зазначив Паддінґтон.

Втім, як зазначили автори доповіді, Україну від її сусідок в Євразії відрізняє той факт, що українським лідерам поки не байдуже, що про них думають за кордоном.

«Коли минулого квітня «Дім Свободи» поїхав в Україну, щоб зробити оцінку, ми отримали багато уваги на найвищому рівні, включно з півторагодинною зустріччю, яку я мав з президентом Януковичем, розповідає Дейвид Креймер.

Арч Паддінґтон каже, що українські урядовці зацікавлені в результатах досліджень «Дому Свободи»:

«Вони говорили з нами достатньо відверто. Деякі з них в приватному порядку висловлювали свою незгоду з Януковичем, особливо щодо ув’язнення Тимошенко. Чиновники дуже високого рівня говорять, мовляв, це була не наша ідея, ми це не підтримуємо, але президент Янукович особисто на цьому наполягав».

Поки українських лідерів турбує що про них думають на Заході, вважає Креймер, Захід і зокрема США, зберігають певний вплив на ситуацію в Україні:

«Президент Янукович в 2010 році незабаром після того, як він виграв вибори, які, до речі, були оцінені як вільні та справедливі, приїхав на саміт ядерної безпеки та запропонував угоду щодо урану високого збагачення. І, на жаль, це створило враження, що президент Обама переймається цим питанням. Розвиток в Україні, політична еволюція є настільки ж важливими, і я думаю, США мусять чіткіше про це давати знати.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG