Доступність посилання

ТОП новини

Кожем’якін і Власенко не отримали повідомлення про підозру Тимошенко в убивстві Щербаня


Захисники екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, народні депутати Андрій Кожем’якін і Сергій Власенко відмовлялися отримувати повідомлення про підозру їхньої підзахисної в убивстві народного депутата Євгена Щербаня, заявляє начальник Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури Андрій Курись.

«Відповідно до вимог нового Кримінального процесуального кодексу слідчий не зобов’язаний попереджати адвокатів тієї чи іншої особи, якій вручається повідомлення про підозру в скоєнні злочину, адже тільки після вручення такого документа підозрюваний має право на залучення адвокатів до справи та свого захисту. Проте слідчий у справі про вбивство народного депутата Щербаня у п’ятницю намагався вручити повідомлення про підозру захисникам Тимошенко Кожем’якіну та Власенку. Адвокати відмовилися його отримати. Все це зафіксовано на відеокамеру й буде надано суду», – розповів Курись у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, жодних прав підозрюваної Тимошенко порушено не було, оскільки слідчі дії з нею не проводилися – новий КПК передбачає таку можливість тільки після вручення повідомлення про підозру.

Раніше Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Генпрокуратура завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства Щербаня в 1996 році, а Тимошенко у п’ятницю вручено повідомлення про підозру її в організації умисного вбивства з корисливих мотивів спільно з екс-прем’єром Павлом Лазаренком.

Члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Євгена Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну. У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув’язнення Вадима Болотських. Син Євгена Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань, 4 квітня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем’єрів Юлії Тимошенко та Павла Лазаренка до вбивства його батька. Тимошенко та Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.
XS
SM
MD
LG