Доступність посилання

ТОП новини

Луценкові не дають можливості побачити перед операцією свою дружину і захисника


Київ – Юрія Луценка доставили із Менської колонії на Чернігівщині до київської клініки «Оберіг». Екс-міністра внутрішніх справ України готують до операції. Його дружина і захисник Ірина Луценко заявила Радіо Свобода, що не змогла зв’язатися із чоловіком і змушена у понеділок ще раз їхати по дозвіл до начальника Менської колонії. Але Державна пенітенціарна служба попередила, що за чинним законодавством, «відвідування засуджених чи надання побачень з ними під час перебування на лікуванні у стаціонарних умовах не передбачено». Тюремники стверджували, що про це було роз'яснено і самому Луценкові, і його дружині.

Ірина Луценко їхала в неділю на зустріч із чоловіком до Менської колонії, однак розминулася із кортежем десь у Чернігові. Раніше пенітенціарна служба повідомляла, що засудженого екс-міністра внутрішніх справ перевезуть до Києва в понеділок, 21 січня. Досі зв’язатися із ним не вдалося, розповіла Ірина Луценко у коментарі Радіо Свобода. Для цього їй, як захисникові, потрібен дозвіл начальника колонії, якого у неділю вона не застала.

За словами Ірини Луценко, те, що етапування до клініки «Оберіг» відбудеться на день раніше, в принципі, вона очікувала.

Для них це додаткові заходи безпеки
Ірина Луценко
«Це дуже подібно на пенітенціарну службу: він перебуває під конвоєм не в колонії, а в лікарні. Для них це додаткові заходи безпеки, і відтак вони все хочуть сконцентрувати у короткий період», – говорить депутат.

Вона сподівається, що таким чином підготовка до операції з видалення поліпів, для якої Юрія Луценка і привезли до Києва, розпочнеться раніше.

Ірину Луценко повинні допустити до чоловіка і підзахисного відповідно до процедури, а якщо не допускають, то вона може оскаржувати це у суді, радить депутат-регіонал Володимир Олійник.

Перш за все, це установа режимна
Володимир Олійник
«Перш за все, це установа режимна. Є відповідні умови, за яких надається короткотермінове або довготермінове побачення, – зазначає він. – І це правило єдине для всіх. Там нема поняття винятку для депутатів».

Лікувати Луценка змушує Європейський суд – адвокат

Відправити Юрія Луценка на операцію – вимога Європейського суду з прав людини, наголошує один із адвокатів екс-міністра Олексій Баганець. За його словами, після того, як колишнього міністра внутрішніх справ відмовились госпіталізувати, захисники Луценка звернулись до суду з вимогою зобов’язати державу Україну надати медичну допомогу засудженому. На думку адвокатів, ненадання допомоги може мати непоправні наслідки.

На думку адвокатів, ненадання допомоги може мати непоправні наслідки
Олексій Баганець

«Луценкові запропонували вибрати будь-яку клініку в Україні, де він міг би прооперуватися і усунути хворобу, яку йому діагностували», – зауважує Баганець.

Екс-керівник МВС відбуває покарання у Менській колонії на Чернігівщині від кінця серпня 2012 року за звинуваченням у скоєнні посадових злочинів. Загалом за ґратами колишній головний міліціонер опинився понад два роки тому.

3 грудня минулого року Луценка перевезли з Менської колонії до Чернігівської обласної лікарні на обстеження, де у нього виявили поліп і рекомендували хірургічне втручання. Раніше у Юрія Луценка діагностували цукровий діабет, вірусний гепатит та цироз печінки. Адвокати екс-міністра подавали клопотання до суду, посилаючись на затверджений Державним комітетом відбування покарань та Міністерством охорони здоров’я перелік захворювань, які є підставою для звернення про дострокове звільнення. Але суд не погодився із висновками захисників.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG