Доступність посилання

ТОП новини

Українська опозиція підготувалася до зимової сесії ПАРЄ


Брюссель – Парламентська асамблея Ради Європи 21 січня у Страсбурзі почне свою зимову сесію. Головними темами цих засідань, що триватимуть до кінця тижня, буде розгляд ситуації з правами людини в Азербайджані, виступи президента Грузії Міхеіла Саакашвілі та єврокомісара з питань розширення й сусідства Штефана Філе. З доповіддю щодо недоліків діяльності Страсбурзького суду у вівторок планує виступити депутат від Партії Регіонів Сергій Ківалов.


Упродовж тижня у страсбурзькій штаб-квартирі ПАРЄ мають проаналізувати, як Азербайджан виконує свої зобов’язання перед Радою Європи. Зокрема, особливу увагу під час дебатів мають приділити ситуації із політичними в’язнями у цій країні.

Депутат Володимир Арєв, який є членом постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ від фракції партії «Батьківщина», заявив в інтерв’ю Радіо Свобода про необхідність порушення питання «українських політичних в’язнів».

Незважаючи на попередні розгляди цього питання, ситуація не змінилася і навіть погіршилася
Володимир Ар’єв

«У цьому контексті ми будемо говорити й про українських політичних в’язнів. У даному разі саме та частина української делегації, що представляє фракцію партії «Батьківщина», буде наполягати, щоб на одній з наступних сесій ПАРЄ (навесні чи влітку) було розглянуте питання політичних в’язнів в Україні, оскільки, незважаючи на попередні розгляди цього питання, ситуація не змінилася і навіть погіршилася», – стверджує Володимир Ар’єв.

Водночас перед депутатами ПАРЄ на нинішній сесії також стоїть завдання визначитися щодо стану свободи слова на європейському континенті. На цьому тлі представники опозиційних сил делегації Верховної Ради у Парламентській Асамблеї також мають намір порушити проблеми свободи преси в Україні.

Особливе місце у порядку денному зимової сесії посідає питання гуманітарної ситуації у регіонах Грузії та Росії, які були охоплені війною 2008 року. Планується, що за підсумками обговорень депутати ухвалять окрему резолюцію. Однак, за інформацією російської преси, делегація від Росії має намір опротестувати цю резолюцію. Голова делегації Олексій Пушков перед початком роботи сесії заявив, що «проект резолюції є надто критичним і заполітизованим».

Серед інших тем порядку денного сесії також значиться створення підґрунтя для майбутньої конвенції Ради Європи у сфері боротьби із незаконною торгівлею органами, тканинами і клітинами людського походження.

«Я не уявляю, з яким обличчям буде звучати ця доповідь»

У вівторок, коли розглядатиметься тема «Забезпечення життєдіяльності Страсбурзького суду з прав людини», із доповіддю планує виступити депутат від Партії Регіонів Сергій Ківалов. Однак, щодо його виступу член постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи Сергій Соболєв має свій коментар.

«Це явний конфлікт інтересів, де зацікавлена особа, яка прямо фактично згадується в рішеннях. Я думаю, ця тема підпадає під відповідну конвенцію – конфлікт інтересів. Я не уявляю, з яким обличчям буде звучати ця доповідь», – заявив пан Соболєв.

Нещодавно Європейський суд із прав людини зобов’язав Україну поновити Олександра Волкова на посаді судді Верховного Суду України, якого парламент звільнив з посади в червні 2010 року за порушення присяги. Сергій Ківалов на той час був головою парламентського комітету з питань правосуддя і членом Вищої ради юстиції.

Тим часом урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький заявив, що Україна має намір оскаржити рішення Європейського суду з прав людини про поновлення Олександра Волкова на посаді судді Верховного Суду України. За його словами, для подання скарги українська сторона має 3 місяці від моменту оголошення ЄСПЛ цього рішення.

Водночас представники української влади заперечують існування в Україні політичних в’язнів і вчинення політичних переслідувань. Зокрема, Генпрокурор Віктор Пшонка на зустрічі з представниками іноземних дипломатичних місій наголосив напередодні, що, зокрема, у справі Юлії Тимошенко «…немає жодного політичного підтексту, є лише матеріали слідства та доводи захисту, після вивчення яких суд і прийме відповідне рішення...».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG