Доступність посилання

ТОП новини

Свято на Капітолійському пагорбі з нагоди інавгурації Обами


Прага – Вашингтон – У Сполучених Штатах Барак Обама склав публічну присягу на другий чотирирічний президентський термін – це була велелюдна урочиста церемонія в центрі Вашингтона, біля будівлі Капітолію. «Я урочисто обіцяю сумлінно виконувати обов’язки Президента Сполучених Штатів і мірою своїх сил обстоювати, захищати й підтримувати Конституцію Сполучених Штатів», – заявив Обама, який офіційно вступив на посаду президента вдруге. За оцінками, за церемонією спостерігали близько 800 тисяч людей, які зібралися в центрі міста за посилених заходів безпеки. За цією церемонією стежила з Капітолійського пагорбу, з самого центру подій, наша колега з «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе. У прямому ефірі Радіо Свобода вона розповіла:
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
– Ми тут сьогодні цілий ранок фактично підтанцьовуємо, дуже-дуже святковий настрій панує на Капітолійському пагорбі, всюди лунає музика, зараз у цей час триває традиційний святковий парад. Але якщо говорити про виступ президента Обами, то він, звичайно, був як завжди, і як минулого разу, насичений натяками та історичними паралелями і надзвичайно-надзвичайно натхненний! Як перший чорношкірий президент, він ще раз нагадав американському народові, що усі люди народжені рівними, що Господь наділив їх правами і що кожен має право, як це записано в Конституції, на життя, свободу і прагнення до щастя. Президент Обама також наголосив на тому, що було і буде фокусом його політики – він заявив, що «разом ми велика нація, і велика нація повинна турбуватись про бідних, хворих та захищати тих, котрі не можуть захистити самих себе».

– Мирославо, чим сьогоднішня церемонія відрізнялась від тієї, що була 4 роки тому – чи такий самий великий інтерес був до неї, і яка родзинка Вам запам’яталась найбільше?

Мирослава Гонгадзе
Мирослава Гонгадзе
– Ну, Ви знаєте, інтерес був трошки менший, звичайно, тому що минула церемонія – це був такий історичний прорив в історії світу, в історії Америки, це все ж таки перший чорношкірий, який став президентом США, тому тут, на Капітолійському пагорбі і в центрі Вашингтона, був надзвичайний ажіотаж! Тут було тоді декілька мільйонів людей і охорона, і організатори не очікували такого величезного напливу. Цього ж разу приблизно 800 тисяч американців та гостей столиці, як Ви вже сказали на початку, прийшли подивитись і послухати президента. Але не лише президента. Були цікаві речі, оригінальні речі під час інавгураційної церемонії, наприклад, вперше в історії традиційну поезію читав наймолодший письменник і представник сексуальної меншини, іспаномовний Річард Бланко. Його поезія також була сповнена заклику до об’єднання, нагадування, що усі ми рівні, і кожен, прагнучи щастя, може зробити і себе й інших щасливими, і що всі ми маємо одну спільну надію на щастя. Також гімн Сполучених Штатів цього року заспівала відома поп-зірка Бійонсе – і це вийшло таке собі поєднання політики, музики і поп-культури.

– Ще одне запитання наостанок: що говорять місцеві оглядачі у Вашингтоні, чи зміниться вектор політики Білого дому щодо України?
Джон Керрі дуже добре ознайомлений з політикою щодо України, очікується, що він буде займати твердішу позицію щодо влади

– Важко сказати, що, в принципі, була-якась політика за останні 4 роки щодо України… Існує якийсь певний статус-кво, і усі очікують якогось прориву, але, на жаль, дуже багато залежить від політики самого Києва і не настільки від Вашингтона. Президент Обама зараз (і всі свої 4 роки попередні) намагається налагодити кращі відносини з Росією. І в цій ситуації Україна якось відходить на другий план. Але є одне сподівання на нового державного секретаря США Джона Керрі – сьогодні, до речі, Обама офіційно підписав його номінацію. Йому доведеться ще пройти через сенатський комітет, очікується, що Сенат підтримає цю номінацію. Джон Керрі дуже добре ознайомлений з політикою як щодо України, так і в регіоні, і очікується, що він буде займати твердішу позицію щодо влади в Україні.

Барак Обама склав публічну присягу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG