Доступність посилання

ТОП новини

Ківалов: Страсбурзький суд переповнений скаргами з України, бо вона густонаселена


Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд наголошує на необхідності постійної роботи для реформування судової системи в Україні. Тоді як парламентар України від Партії регіонів Сергій Ківалов у вівторок на засіданні ПАРЄ у Страсбурзі презентував доповідь про реформування Європейського суду з прав людини.

У доповіді на сесії Парламентської асамблеї ради Європи (ПАРЄ) в Страсбурзі генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд наголосив на необхідності серйозних зусиль для реформування судової системи в Україні. Особливо він згадав про справу колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Він додав, що Рада Європи проводить постійну роботу, впроваджуючи програму реформ всього сектора судової системи в Україні.

«У багатьох країнах процес створення незалежної судової системи є тривалим, наприклад, в Україні. Був поспіх, щоб відвідати Тимошенко в тюрмі, і це добре, я ціную це. Але занадто часто відвідувачі думають, що робота була зроблена, коли візит був здійснений і надрукована фотографія в ЗМІ, але це мало що змінює», – заявив генеральний секретар Ради Європи, згадуючи про нещодавні події в Україні.

Справа самої Юлії Тимошенко є нині у провадженні Страсбурзького суду, і, як заявив днями в інтерв’ю Радіо Свобода Сергій Власенко, захисник колишнього Прем’єр-міністра, рішення у цій справі очікується найближчим часом, і воно обіцяє бути «нищівним» для нинішньої влади.

Ківалов хоче реформувати Страсбурзький суд

А тим часом народний депутат від Партії регіонів, член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Сергій Ківалов представив свою доповідь про реформування Європейського суду з прав людини. Велику кількість скарг до Страсбурзького суду на судову систему України він пов’язав з тим, що Україна, разом із Росією, з якої надходить рекордна кількість скарг, є густонаселеними країнами.

«Вивчивши глибше проблему структурних недоліків, я дійшов висновку, що вони жодним чином не пов’язані із загальною кількістю скарг на держави, що потрапили до Страсбурзького суду. Найбільша кількість скарг надходить від Російської Федерації, України, Італії та інших. Але найчастіше не зважають на той факт, що ці країни є найбільш густонаселеними в Європі. Пропорційно високим є навантаження на їхні судові системи», – наголосив Ківалов.

Напередодні професор Нідерландського інституту з прав людини Університету Утрехта Антуан Без заявив, що неприпустимо, щоб доповідь про реформу Суду з прав людини готувала особа, яку Страсбурзький суд раніше визнав порушником прав людини в Україні. Він нагадав про рішення у справі звільнення судді Верховного Суду України Олександра Волкова, в якому фігурує Сергій Ківалов.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG