Доступність посилання

ТОП новини

Референдум у Болгарії щодо нової АЕС не відбувся


У Болгарії, за першими даними, має бути визнаний таким, що не відбувся, референдум щодо будівництва нової атомної електростанції, який проходив у неділю. За першими повідомленнями, участь у ньому взяли ледь більше як 20 відсотків виборців; щоб референдум відбувся, в Болгарії необхідна участь принаймні 60 відсотків.

Тим часом, за даними опитувань на виході з дільниць, із тих, хто все-таки взяв участь, більшість проголосувала за будівництво нової АЕС.

Як повідомляють, небажання виборців голосувати пояснюють відсутністю інформації про кошти, переваги і недоліки такого будівництва.

Крім того, багато виборців не розуміло самої суті питання, в якому йшлося про будівництво нової АЕС, але не було уточнено, якої саме: чи то цілком нової АЕС «Белене», від якої уряд країни вже відмовився, чи то нового енергоблоку на єдиній у Болгарії АЕС «Козлодуй».

Референдум був призначений за ініціативою нині опозиційної Соціалістичної партії після того, як нинішній правий уряд прем’єр-міністра Бойка Борисова минулого року скасував план будівництва нової АЕС «Белене». Це будівництво, яке мала здійснити російська компанія «Атомстройекспорт», узгодив із Росією попередній лівий болгарський уряд соціалістів.

Як повідомляли раніше, один із планованих двох енергоблоків, підготований для станції «Белене», потужністю в 1 тисячу мегаватів тепер збираються встановити на АЕС «Козлодуй»; на майданчику біля міста Белене натомість планують збудувати теплову електростанцію.

Нині в Болгарії працюють лише два атомні енергоблоки по 1 тисячі мегаватів на єдиній АЕС «Козлодуй». Іще чотири енергоблоки цієї станції Болгарія мусила вивести з експлуатації за міжнародними угодами.

Станцію біля міста Белене на півночі Болгарії почали будувати ще в 1980-і роки.
XS
SM
MD
LG