Доступність посилання

ТОП новини

Чи відбудеться екстрена сесія Верховної Ради з питання Тимошенко?


Ідею скликання позачергової сесії Верховної ради спускають на гальмах. Ініціатива опозиції терміново розглянути ситуацію з новими звинуваченнями проти Юлії Тимошенко не викликала ентузіазму у влади.

Голова Верховної ради Володимир Рибак заявив у п’ятницю, що не підпише розпорядження про позачергову сесію. Відмову пояснив міркуваннями економії. Мовляв, від тієї позачергової говорильні жодного толку, а державні гроші підуть на вітер.

«Позачергова сесія, яка пропонується і яка не прийме ніяких рішень, обійдеться бюджетові Верховної ради, бюджетові країни в 3 мільйони 762 тисячі», – підрахував Рибак.

Спікер заявив також, що не дасть добро на позачергову сесію, бо серед депутатських підписів за її проведення знайшли фальшиві. Зі 158 підписів, поданих від «Батьківщини», «УДАРУ» та «Свободи», вісім буцімто виявились несправжніми.

«Якщо підписи сфальшовані, я не підпишу розпорядження про скликання позачергової сесії», – заявив Рибак і дав опозиціонерам час дозбирати підписи до вечора п’ятниці.

Опозиція обурилась. Запевняють, що навіть без восьми «забракованих» автографів, решти вистачає. За законом, для скликання позачергової сесії достатньо зібрати не менше 150 підписів народних обранців. Як скаржаться опозиціонери, влада не хоче обговорювати питання Тимошенко і тому незаконно блокує ініціативу. Вказівку спікеру дав персонально президент, – заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Рибак отримав вказівку від Януковича не скликати позачергову сесію», – стверджує Яценюк у заяві, поширеній увечері в п’ятницю. Як він застеріг, «Невиконання конституційних вимог опозиції означає параліч парламенту. І Рибак має це розуміти».

Попри спротив влади, «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» продовжують вимагати дочасного закінчення парламентських канікул. Вони закликали створити слідчу комісію, яка розібралася б у ситуації з політв’язнями. На екстреній сесії хочуть висловити також недовіру силовикам
Попри спротив влади, «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» продовжують вимагати дочасного закінчення парламентських канікул. Вони закликали створити слідчу комісію, яка розібралася б у ситуації з політв’язнями. На екстреній сесії хочуть висловити також недовіру силовикам. У Раді вже зареєстрували проекти постанов про відставку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та голови СБУ Олександра Якименка. Утім, у реєстрації проекту постанови про відставку генпрокурора Віктора Пшонки опозиціонерам відмовили – все на тій же підставі про вісім недійсних підписів.

Чи відбудеться екстрене зібрання народних обранців, наразі не знає ніхто. Позачергову сесію планувалося провести, щонайпізніше, до кінця січня. Чергова сесія розпочинається вже 5 лютого.

А тим часом, на думку експертів, відкликати депутатів раніше з канікул справді не завадило б. Ситуація в економіці та політиці критична, і у цей час відпочивати народним обранцям неприпустимо, – вважає голова правління Центру «Соціовимір» Сергій Таран.

«Посилання спікера на економію – не більш ніж відмовка. Насправді для Рибака головний аргумент не бюджетні кошти, а те, що депутати від більшості зараз далеко на морях, і зібрати їх дуже важко. Навіть опозиціонерам, які мають політичні мотиви для позачергової сесії, було не просто зібрати ці 150 підписів. То що вже казати про провладних, які й не планували, і не хочуть приїжджати на позачергове засідання. Тому ні про яку економію не йдеться. А йдеться про те, що забезпечити фізичну присутність депутатів від більшості на цій позачерговій сесії було б проблематично», – пояснює Таран.

На думку політолога, дочасна сесія необхідна. За його словами, скликати її треба було навіть раніше, ще коли президент Янукович оголосив про провал економічних реформ і саботаж в уряді.

«Вже тоді опозиція мала б говорити про позачергову сесію. Шкода, що лише нові звинувачення Тимошенко змусили опозиціонерів забити на сполох. Ситуація в країні дуже складна. Тому проблема якраз не в тому, що буде позачергова сесія, а у тому, що розмови про неї почалися надто пізно», – сказав Таран Голосу Америки.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG