Доступність посилання

ТОП новини

Чи будувати храм на фундаменті Десятинної, має вирішувати громадськість – науковці


Територія біля залишків фундаменту Десятинної церкви в Києві
Територія біля залишків фундаменту Десятинної церкви в Києві
Питання, чи будувати храм на фундаментах Десятинної церкви у Києві ініціатори цього проекту мають винести на розгляд громадськості. На цьому у розмові з Радіо Свобода наголосив директор музею історії Десятинної церкви Павло Дорошенко. Тим часом, за його словами, ця пам’ятка історії й культури потребує якнайшвидшої музеєфікації, інакше вона може зруйнуватись.

«Стосовно (побудови) храму, це нас, музейників, не стосується. Перш за все нас хвилює збереження його фундаментів. А що там за рішення зверху – то це нехай вирішує наша влада, нехай вирішують громадяни. Можливо, є сенс провести якесь обговорення», – зазначив Дорошенко.

Сьогодні в музеї історії Десятинної церкви науковці обговорювали проблеми музеєфікації фундаментів цього храму, і можливості створення віртуального музею. Музей створений у квітні 2012 року згідно з наказом Міністерства культури України.

Довкола фундаментів Десятинної церкви точаться дискусії між прихильниками побудови над фундаментом православного храму і супротивниками цієї ідеї.

«Так зване «відтворення» Десятинної церкви – пряме порушення норм світового пам’яткоохоронного законодавства, серед яких – Конвенція ЮНЕСКО про захист світової культурної та природної спадщини, що підписана та ратифікована Україною», – вважає голова підкомітету з охорони культурної спадщини Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Олександр Бригинець.

Натомість представник Президента у Верховній Раді, народний депутат України Юрій Мірошниченко підтримує проект відродження Десятинної церкви. Так, на слуханнях у парламентському Комітеті з питань культури і духовності 10 січня 2013 року він повідомив, що подав на розгляд Верховної Ради проекту закону «Про відродження унікального Символу православ’я – церкви Богородиці (Десятинної) в місті Києві».

Спроби побудови храму на фундаментах Десятинної церкви супроводжують численні акції протесту громадськості.
XS
SM
MD
LG