Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російська газова тема знову насторожила ЄС


Брюссель – На черговий виток українсько-російських розбіжностей щодо газу Європейський Союз реагує стримано. Представники виконавчої влади, тобто Єврокомісії, тим часом заспокоюють громадян країн співдружності: у разі, якщо б настала нова газова криза між Москвою та Києвом, європейці мерзнути не будуть. Тим часом представники ЄС зауважують, що державам краще не укладати довготривалі газові контракти, а зберігати можливість купувати блакитне паливо там, де воно дешевше.

Інформація щодо можливої семимільярдної вимоги російського «Газпрому» за недобір газу Україною у Євросоюзі не пройшла непоміченою. На адресу Європейської комісії полинули запити на кшталт «чи не чекати нам нової газової кризи»? Однак Марлене Гольцнер, речниця єврокомісара з питань енергетики, висловлює сподівання, що ні Київ, ні Москва, сперечаючись щодо недобору газу, не доведуть справу до перебоїв постачання блакитного палива до Євросоюзу.

«Кризи немає», – каже вона і додає, що Єврокомісія проводить моніторинг та підтримує постійні контакти як із Москвою, так і з Києвом. Тим більше, що європейцям боятися справді нічого, адже співдружність нині готова до будь-яких несподіванок у газопостачальному секторі.

Про кризу не йдеться. Втім, нагадаю, що з часів останніх криз у 2006 та 2009 роках ЄС створив цілий набір запобіжних засобів
Марлене Гольцнер
«Про кризу не йдеться, – пояснює Марлене Гольцнер. – Втім, нагадаю, що з часів останніх криз у 2006 та 2009 роках Євросоюз створив цілий набір запобіжних засобів. Перебоїв не може бути ні з технічних причин, ні через люті холоди, як це було минулого року».

Європа готова до газових сюрпризів

З часів «газових воєн» між Україною та Росією об’єднана Європа справді «озброїлася» додатковими гарантіями того, що, скажімо, кожна з держав ЄС зобов’язана мати на всяк випадок запаси газу, які дозволять забезпечити найнеобхідніші потреби упродовж 30 днів. Йдеться або про запаси у підземних сховищах, або ж про контракти із іншими країнами співдружності, які нададуть газ державам, на кшталт Польщі, Болгарії чи Словаччини, у разі перебоїв з боку Росії як постачальника чи з боку України як держави-транзитера.

Інший запобіжний захід, який Європа вжила в часи газового протистояння – перебудова інфраструктури газогонів таким чином, щоб блакитне паливо могло надходити не тільки зі сходу на захід, але й, за необхідності, із заходу на схід.

Водночас Євросоюз рекомендує не укладати довготермінових контрактів із постачальниками. Найкращий варіант – поєднання угод із різними компаніями, що представлені на ринку.

«З одного боку, держави за нагоди зможуть купувати дешевший газ на європейському спотовому ринку. Хоча, з іншого боку, для забезпечення гарантованих постачань потрібні й довготермінові контракти», – кажуть представники ЄС.

Голова українського МЗС їде до Брюсселя

Тим часом газову тему не оминуть на зустрічах представників ЄС із головою українського зовнішньополітичного відомства Леонідом Кожарою, який цього тижня прибуде до Брюсселя готувати підґрунтя лютневого саміту Україна – ЄС. Зокрема, як кажуть у Єврокомісії, планується його зустріч із єврокомісаром з енергетичних питань Ґюнтером Еттінґером.

«Цього тижня єврокомісар Еттінґер зустрінеться із міністром закордонних справ України для підготовки до саміту Україна – ЄС, запланованого на 25 лютого 2013 року. Ми говоритимемо про все розмаїття питань, включно із участю України у Європейському енергетичному співтоваристві, оновленням української газотранспортної системи. Під час цієї дискусії, гадаю, єврокомісар попросить поінформувати його про видобування в Україні сланцевого газу», – пояснила речниця Еттінґера Марлене Гольцнер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG