Доступність посилання

ТОП новини

Суд у США схвалив угоду з BP через катастрофу в Мексиканській затоці 2010 року


Архівне фото: пожежа на нафтовидобувній платформі Deepwater Horizon, 21 квітня 2010 року
Архівне фото: пожежа на нафтовидобувній платформі Deepwater Horizon, 21 квітня 2010 року
Суддя окружного суду у Нью-Орлеані на березі Мексиканської затоки у США затвердила в понеділок угоду між транснаціональною нафтовою компанією BP і Міністерством юстиції США, досягнену минулого року. За нею компанія виплатить 4 мільярди доларів штрафів і стягнень у зв’язку з катастрофою 2010 року в Мексиканській затоці, коли зі свердловини компанії вилилися в океан майже 5 мільйонів барелів нафти.

Крім сплати цієї суми впродовж шести років, компанія також визнає себе винною в убивстві з необережності 11 людей, працівників нафтовидобувної платформи, з вибуху і пожежі на якій почалася катастрофа. BP, крім того, визнала себе винною в перешкоджанні роботі Конгресу США тим, що повідомила неправду про обсяги катастрофи, і погодилася на кількарічний зовнішній нагляд за безпекою робіт і етикою ділових стосунків у ній.

Ця угода стосується лише частини претензій до BP. Вона не покриває очікуваних цивільних позовів федерального уряду США і прибережних штатів до компанії, яка також, можливо, буде змушена сплатити ще мільйони доларів штрафів за шкоду, завдану довкіллю.

Крім того, BP вже пішла минулого року на подібні угоди з мешканцями і підприємцями прибережних регіонів Мексиканської затоки, які потерпіли через забруднення. Ці угоди обійдуться їй іще в близько 8 мільярдів доларів.

Катастрофа на нафтовидобувній платформі Deepwater Horizon, оператором якої була BP, призвела до найбільшого забруднення нафтою узбережжя в історії США і одного з найбільших забруднень загалом.
XS
SM
MD
LG