Доступність посилання

ТОП новини

Штраф за фотографію для білоруських активістів


Фотоакція на підтримку гродненських правозахисників – членів групи «Весна»
Фотоакція на підтримку гродненських правозахисників – членів групи «Весна»
Білоруська влада продовжує штрафувати активістів, які виставляють в мережі Facebook фото із зображенням ув’язненого правозахисника. У вівторок суд міста Новополоцьк визнав момент, коли двоє активістів сфотографувалися, тримаючи в руках фото ув’язненого Олеся Беляцького, несанкціонованим мітингом і присудив сплатити штраф. Засуджений за звинуваченням в уникненні сплати податків, Беляцький продовжує залишатися в ув’язненні, а влада тим часом переслідує навіть тих, хто намагається висловити солідарність з правозахисником.

Новополоцький суд присудив до штрафу Сергія Малашенка за те, що той поставив у мережі Facebook свою фотографію, на якій він і його товариш, Євген Парчинський тримають фотографію ув’язненого правозахисника Сергія Беляцького. Малашенок має сплатити 2,5 мільйона білоруських рублів, чи майже 300 доларів штрафу. Суд на Парчинським відбувся минулого тижня, Парчинському присудили менший штраф, у перерахунку – 50 доларів. Обидва збираються подати апеляцію.

У коментарі для білоруської служби Радіо Свобода Сергій Малашенок заявив, що рішення суду порушує його право на самовираження.

«Ми подивилися в інтернеті, на сайті «Весни», що гродненських правозахисників оштрафували за те, що вони сфотографувалися з портретами Беляцького. Нам це здалося ненормально. Навіть у нашій країні не повинні штрафувати за фотографію. Ми вирішили перевірити реакцію нашої влади, що з цього вийде. Сфотографувалися. Вийшло те, що вийшло. Тому що у нас в країні вираження власної думки – це вже злочин», – сказав оштрафований активіст.

Ланцюжок фотографій на знак солідарності

Того ж дня, 29 січня, активісти правозахисної групи «Весна», яку створив Олесь Беляцький, продовжили свою акцію у мережі Facebook. На їхній сторінці з’явилося фото правозахисників, які тримають знімок своїх гродненських колег Віктора Сазонова, Володимира Хільмановича і Романа Юргеля, які, в свою чергу, тримають у руках портрети політв'язня Олеся Беляцького.

Таким чином правозахисники висловили солідарність з колегами, які раніше були покарані тільки за те, що сфотографувалися з портретом Беляцького. Сам образ політв’язня з’явився, немов у перспективі, в руках різних людей, які тримають знімки колег, які також тримають знімки колег, які тримають портрет Беляцького.

«Відображення» може повторюватися до безкінечності, поки правоохоронні органи будуть карати людей зі знімком Беляцького, демонструючи зневагу до Конституції і міжнародних стандартів, які гарантують громадянам право на свободу вираження, запевнюють правозахисники.

Сам Беляцький перебуває в ув’язненні після свого арешту в 2011 році. Його звинуватили у несплаті податків. Це звинувачення він, його прихильники та офіційні особи європейських країн вважають політичним.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG