Доступність посилання

ТОП новини

Янукович визначився: знищити Тимошенко і шантажувати Захід Кремлем (європейська преса)


Прага – У європейській пресі намагаються визначити, чи дійсно влада Януковича однозначно вибрала європейський шлях для України. Відомі видання публікують нові деталі посилення «щупальців «сім’ї» Януковича на українських теренах». Відомі західні експерти розмірковують над ризиками намірів Royal Dutch Shell в Україні та перспективами «радикального перетворення європейського газового ринку». А Катрін Аштон попереджає Україну, що необхідно поспішати з виконанням європейських умов щодо підписання угоди між ЄС і Києвом. Польські політичні особи переконані, як вони заявляють на сторінках газет, що «націоналізм віддаляє Україну від Європи».

Британське аналітичне видання OpenDemocracy оприлюднило розлогий матеріал редактора київського незалежного видання «Українська правда» Сергія Лещенка, у якому автор стверджує, що з двох імовірних міжнародних шляхів для Києва на сьогодні: звільнення Тимошенко й просування України до ЄС чи намагання розправитися з Тимошенко у судовому порядку та шантажувати Захід об’єднанням України з Митним союзом під егідою Росії – Президент Янукович вибрав саме другий. Глава нинішньої України, як зауважує Лещенко, демонструє цим, що до президентських виборів 2015 року Тимошенко не звільнять з в’язниці. Тут також оприлюднюють деяку новішу інформацію про швидке зростання всевладного засилля «сім’ї» Президента Януковича в Україні. Як прогнозує Лещенко, варто очікувати приходу у прем’єрське крісло члена згаданої «сім’ї» – банкіра, бізнесмена і на сьогодні віце-прем’єра уряду Сергія Арбузова, якому для нарощування його бізнес-позицій не лише «зробили» фактично фіктивне звання «одного з найкращих банкірів Східної Європи», але й «купили успішний футбольний клуб, харківський «Металіст», який має шанси успішно виступити в Лізі Європи цього сезону».

Оглядач Financial Times Нік Батлер висловлює думку про ризиковану бізнес-гру світової енергетичної корпорації Royal Dutch Shell, яка зробила рішучий крок з наближення до прогнозованої «радикальної зміни європейського газового ринку», пов’язаної зі ймовірним посиленням ролі сланцевого газу в усій Європі. Аналітик вважає, що величезна інвестиція Shell в Україну (понад 10 мільярдів доларів) означає не лише наміри реалізувати її в цій державі у найближчі 5 років, але й навіть почати експорт сланцевого газу з українських теренів до Європи. Правда, як зауважує Нік Батлер, це є смертельною загрозою для дітища Путіна – «Газпрому», і за цим протистоянням цікаво буде спостерігати у найближчі роки. Правда, становище Shell ускладнюється тим, як наголошує Нік Батлер, що компанія має «деякі дуже суттєві інвестиції в Росії, включно з величезним родовищем «Сахалін -2». Лондонський експерт вражений такими великими енергетичними ризиками раніше дуже обережної та консервативної міжнародної компанії.

Польська Gazeta Wyborcza публікує цілу низку матеріалів про Україну. Видання з Варшави інформує про підсумки зустрічі в Брюсселі глави закордонної політики ЄС Катрін Аштон з новим главою дипломатичного відомства України Леонідом Кожарою, де Аштон попередила, що час для виконання Києвом оголошених ЄС ще в листопаді-грудні 2012 року умов для наближення підписання угоди між Україною і ЄС втікає швидко. Глава дипломатії ЄС нагадала, що без подолання проблем «вибіркового правосуддя» із одночасним звільненням з ув’язнення лідерів опозиції, удосконалення демократії в Україні важко говорити про конкретне просування влади в Києві до підписання важливої угоди з ЄС. Тут також нагадують, що часу до саміту 26 лютого на найвищому рівні між ЄС та Україною залишається все менше. Польська газета також оприлюднила у четвер розлогий матеріал Павла Залєвського – євродепутата, прихильника просування України до ЄС. Головний посил цього політика тут: «Націоналізм віддаляє Україну від Європи». Автор також вважає, що «внаслідок внутрішнього політичного дрейфу Україна здійснює все більший крен у бік інтеграції з Митним союзом під егідою Росії».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG