Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані знову мітингували за справедливий суд над опозиціонерами


У Киргизстані, в місті Джалал-Абаді на півдні країни, сьогодні відбувся черговий мітинг із вимогами справедливого суду над лідерами опозиційної партії «Ата-Джурт» («Батьківщина»), звинуваченими в підбурюванні до масових заворушень і «спробі силового захоплення влади».

Близько 700 прихильників партії також вимагали перевести опозиціонерів із досудового ув’язнення під домашній арешт і заявляли, що вимагають розпуску парламенту.

За їхніми словами, якщо вимоги не виконають, вони влаштовуватимуть усе нові й нові протести.

Суд над трьома депутатами парламенту Киргизстану, лідерами партії «Ата-Джурт» Камчибеком Ташиєвим, Садиром Джапаровим і Талантом Мамитовим, поновився сьогодні після перерви у столиці Бішкеку.

Усіх трьох затримали на початку жовтня минулого року після сутичок у Бішкеку близько тисячі демонстрантів із правоохоронцями. Мітингувальники закликали тоді націоналізувати найбільшу компанію, що розробляє родовище золота в Киргизстані; Ташиєв приєднався до демонстрантів і закликав їх скинути уряд.

Камчибек Ташиєв, колишній міністр надзвичайних ситуацій у владі скиненого президента Киргизстану Курманбека Бакієва, був одним із кандидатів на президентських виборах рік тому і здобув третє місце. Він очолює опозиційну до нинішньої влади партію «Ата-Джурт» націоналістичного спрямування, яка об’єднує перш за все прихильників Бакієва, переважно з регіону Джалал-Абада та інших частин півдня Киргизстану.
XS
SM
MD
LG