Доступність посилання

ТОП новини

МВС: правозахисники починають моніторинг дитячих приймальників-розподільників


Міністерство внутрішніх справ України ініціювало моніторинг дитячих приймальників-розподільників, які упродовж цього року здійснюватимуть громадські організації. МВС і громадські організації уклали відповідний меморандум, повідомив голова Управління кримінальної міліції МВС у справах дітей Олексій Лазаренко.

Мета моніторингу – поліпшити умови перебування дітей, які перебувають у розподільниках, захистити їхні права і на практиці реалізувати програму реформування ювенальної системи держави, повідомив Лазаренко.

Він повідомив, що минулого року у приймальниках-розподільниках перебували понад двісті дітей віком від 11 до 18 років. На сьогодні в Україні функціонує 18 таких установ, з них чотири – транзитні (у Києві, Одесі, Сімферополі й Харкові).

Координатор програми моніторингу, голова Чернігівської правозахисної групи Сергій Буров розповів про основні принципи моніторингу: «Ми хочемо подивитись, наскільки дотримуються стандарти поводження з дитиною. Візити будуть раптовими, згідно з меморандумом, міліціонери не будуть брати у них участь. Отже, ми самі приходимо до приймальника-розподільника, де мають бути присутні його начальник і персонал, з яким громадські перевіряючі можуть говорити. Ми маємо зустрітися з дітьми, перевірити приміщення, що зробили певні висновки».

Правозахисники вивчатимуть, в яких умовах перебувають діти у приймальниках-розподільниках, чи забезпечені вони необхідними речами, чи мають змогу продовжувати навчання тощо. Якщо у розподільниках перебувають діти з інших країн, перевірятимуть, чи працюють там перекладачі, пояснив Буров.

Згідно з Кишинівською угодою 2002 року, до транзитних приймальників-розподільників поміщають дітей, які залишили місце постійного проживання в одній з держав СНД. Це – діти, які скоїли правопорушення або такі, що перебувають у розшуку в межах співдружності.
XS
SM
MD
LG