Доступність посилання

ТОП новини

У Європарламенті знову говоритимуть про Україну


Брюссель – Європейський парламент сьогодні та до кінця тижня збиратиметься у Страсбурзі на важливу пленарну сесію. Президент Франції Франсуа Олланд там вперше проведе дебати із євродепутатами, де зокрема, йтиметься про його антикризову стратегію та бачення проблем Євросоюзу із Парижа. Обговорять депутати й бюджет до 2020 року, навколо якого європейці вже тривалий час ламають списи. Та головне, у середу в Європарламенті планують підбити підсумки української місії Квасневського-Кокса та визначити, якими будуть їхні подальші кроки.

У середу в Європарламенті мають вирішити: продовжувати чи припинити українську спостережну місію екс-президента Польщі Александра Квасневського та колишнього президента Європейського парламенту Пата Кокса. Цього дня вони планують ознайомити голову парламенту Мартіна Шульца із підсумками щодо ситуації в Україні, розповів прес-секретар президента Європарламенту Річард Фрідман.

«На позачерговій конференції президентів мають вислухати звіт двох колишніх президентів щодо їхньої останньої місії в Україні. Після цієї конференції вони визначаться, продовжувати місію Європарламенту чи ні, та нададуть найсвіжішу інформацію щодо ситуації зі здоров’ям Юлії Тимошенко», – зазначив Річард Фрідман.

На тлі загрозливого поширення в об’єднаній Європі кризи та безробіття депутати Європейського парламенту вже у понеділок ввечері мають намір звернутися до Єврокомісії, вимагаючи негайних дій. Під час дебатів у вівторок на цю болісну тему, вочевидь, стануть відомі нові економічні рекомендації, мета яких – зменшити негативні наслідки хибної, на думку багатьох євродепутатів, політики заощаджень, від якої, за статистикою, багато європейців втратили роботу й позбулися соціального захисту.

Євробюджет

У середу депутати мають обговорити фінансові перспективи Євросоюзу з 2014 до 2020 років. Цей бюджет став на шляху порозуміння між лідерами співдружності, які наприкінці минулого року навіть були змушені повернутися зі спеціального саміту із порожніми руками, перенісши це питання на пізніше. І от цього тижня у Брюсселі знову спробують домовитися про шляхи наповнення та витрати євробюджету, однак перед зустріччю європейських лідерів, свою думку висловлять парламентарії. Власне, вони вже попередили: чим більше держави-члени вимагатимуть скорочень європейського бюджету, тим менше залишатиметься шансів його ухвалити у Європарламенті, повідомив речник цієї установи Жауме Дук Ґільйот.

«Депутатів особливо непокоїть рівень внесків (до бюджету), які можуть не відповідати реаліям. Тобто, стати нижче від витрат, які Євросоюз за будь-яких умов має здійснити до 2020 року. Ми вже виправляли дефіцит бюджету минулого року. Без сумніву, це ж повториться й нинішнього. Слід уникнути погіршення бюджетного дефіциту на майбутнє, бо це ж суперечить угодам Європейського Союзу», – зауважив Жауме Дук Ґільйот.

Важливе місце у сесії також виділять реакції Європарламенту на останні закриття великих підприємств у державах співдружності, зокрема, металургійних заводів «Арселор Міттал» у бельгійському місті Льєж.

Нарешті, євродепутати планують ухвалити нові норми для цін на медичні препарати та примусили автовиробників створювати машини із якомога нижчим рівнем шуму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG