Доступність посилання

ТОП новини

Контрабандні ікони – у храм!


Ужгород – Три десятки ікон передала Чопська митниця до одного з храмів Ужгорода. Всі твори мистецтва – конфісковані від громадян, які незаконно намагалися їх ввезти в Україну або ж вивезти за кордон. Серед ікон чимало старовинних. За словами фахівців, спроб контрабанди історичних та культурних цінностей через митний кордон України було чимало. Але немає злого, щоб на добре не вийшло – завдяки цьому унікальними, а часом безцінними речами поповнюються національні музеї, бібліотеки, храми.

Закарпатська область унікальна з-поміж інших регіонів України тим, що межує з чотирма країнами ЄС. Вивезти й вигідно продати твори мистецтва там, де цьому справді знають ціну, мріють чимало людей. Тому й намагаються вивезти, і зазвичай незаконно. Виявлені контрабандні речі українські митники вилучають і передають на відповідну експертизу.

Саме за результатами однієї з них, рішенням Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей передані три десятки ікон ужгородському храму, каже начальник Чопської митниці Олександр Похилько.

«Це ті ікони, які були затримані у пункті пропуску Тиса, і громадяни їх планували чи ввезти, чи вивезти. Серед них і такі, що вироблені в 19-му сторіччі, і які дійсно прикрасять іконостас», – зазначає Похилько.

Отець Василь Бушко – настоятель Свято-Преображенського храму греко-католицької парафії – не натішиться: за останні 5 років від закарпатських митниць їм передано понад 120 ікон. Твори мистецтва зберігатимуться в парафії довічно. Серед них дуже багато цінних речей. Приміром, близько 10 ікон – ручна робота, датовані початком 19-го століття. Є навіть цікава робота із Афонського монастиря – зображення Ісуса Христа.

«Кожна ікона по-своєму особлива, але є такі, що мають особливу історичну ціну. Так, Спас Синатський, 19-го століття, можна побачити половину обличчя Ісуса Христа – половина зображена строгою, інша – милосердною, – каже отець Василь.

Контрабанда високого рівня

Закарпатські мистецтвознавці кажуть, що були часи, коли твори мистецтва за кордон вивозили сотнями. У Закарпатському обласному художньому музеї імені Бокшая пригадують історію, коли російські ікони 19-го століття за кордон намагався вивезти навіть африканський посол. Твори затримали й передали до музею. Нині ж серед експонатів Художнього музею ціла колекція російських ікон, а також картини так званих Малих Голландців – голландських живописців 17-го століття, розповідає головний зберігач фондів музею Галина Рижова.

«Дуже багато робіт передавали до нашого музею у радянські часи – тоді ми отримували дуже багато ікон, – наголошує Галина Рижова. – Треба сказати, що тоді їх музеї не купували, бо тоді вони вважалися новими іконами. Але вони дуже високо котувалися в Європі. Уся наша колекція руських ікон – це все ми отримали з митниці. Зараз отримуємо набагато менше. Останнє поповнення – чотири роботи відомих закарпатських художників Кашая, Блюка, Мартона».

Конфісковані митницями твори мистецтв постійно прикрашають виставки в Закарпатському обласному художньому музеї імені Бокшая. Отримані ж нині від митників ікони також експонуватимуть. Отець Василь переконує, що у прибудові біля церкви відкриють музей, де проводитимуть екскурсії для всіх охочих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG