Доступність посилання

ТОП новини

СБУ передало вилучені старожитності українським музеям


Старожитності та стародруки, конфісковані у контрабандистів, Київ, 9 грудня 2010 року
Старожитності та стародруки, конфісковані у контрабандистів, Київ, 9 грудня 2010 року

Київ – Старовинні монети, книги, листівки, медалі часів російсько-турецької війни 1878 року та Другої світової війни – ці та інші старожитності контрабандисти намагались вивезти з України у приватні колекції Росії та Болгарії. Але оперативники СБУ зупинили діяльність міжнародної злочинної групи: вилучені у контрабандистів старожитності сьогодні передано українським музеям.

Місця злочину: нелегальний ринок старожитностей України та міжнародний потяг «Москва-Софія».

Підозрювані: громадяни України, Росії і Болгарії – учасники міжнародної злочинної групи.

Склад злочину: контрабанда старожитностей, які мають історико-культурну цінність, до закордонних приватних колекцій.

Цього року оперативники СБУ та їхні болгарські колеги заарештували злочинців і передали конфісковані старожитності для дослідження та експонування Національному музею історії України, Музею історичних коштовностей, Сумському краєзнавчому музею, Національній історичній бібліотеці України та іншим науковим установам.

Речі. які належали болгарському офіцеру, 1878 рік
Начальник Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков зазначив, що усі передані старожитності мають чималу цінність.

«Передаються тисячі фотографій, на яких зафіксовані події Другої світової війни, предмети військової амуніції як періоду Другої світової війни, так і більш раннього періоду. Також старовинні листівки, друковані видання, медалі, прикраси античного періоду та монети 11-14 століть. ЦІ культурні цінності були приховані у валізах та особистих речах, але при проходженні прикордонного та митного контролю були виявлені, і ми їх передаємо до музеїв», – розповів Маяков.

«Поле бою за історичну пам’ять народу»

Керівник державного комітету з повернення культурних цінностей Юрій Савчук назвав справу боротьби з контрабандою українських старожитностей своєрідним полем бою – за історичну пам’ять народу, за вивчення історії народу і країни.

«У цій боротьбі фокусується значно більше питань, значно більше цінностей: ідеться, безумовно, про моральне здоров’я нації, про цивілізованість тієї чи іншої держави. І тому нинішня подія для нас є вельми важливою, знаменною! Сподіваюся, СБУ, МВС і надалі працюватимуть, рятуючи дорогоцінні для України речі», – сказав Савчук.

Отже, конфісковані у контрабандистів старожитності досліджуватимуть науковці. Слідчі СБУ, як пообіцяв Віталій Маяков, надалі працюватимуть над тим, щоб культурні цінності, які належать Україні, в Україні і залишались. На запитання Радіо Свобода, чи веде СБУ боротьбу з «чорною археологією», яка фактично обслуговує приватні колекції як в Україні, так і за кордоном, Маяков відповів: справа Служби безпеки – боротися з контрабандою.

Тим часом, не ясно, хто захищатиме при цьому інтереси України у справі повернення їй вивезених культурних цінностей на міждержавному рівні. Як заявив Юрій Савчук, очолюваний ним Комітет ліквідується у рамках адміністративної реформи, без передачі відповідних повноважень іншим установам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG