Доступність посилання

ТОП новини

Філе: Україна може співпрацювати з Митним союзом, але без шкоди угоді про асоціацію


Штефан Філе
Штефан Філе
Брюссель зацікавлений у добрих відносинах Києва з Москвою, а співпраця України з Митним союзом може бути настільки широкою, наскільки це не суперечить уже парафованій угоді про асоціацію. Про це інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» заявив європейський комісар з питань розширення Штефан Філе напередодні своєї поїздки до Києва 7-8 лютого.

Говорячи про Митний cоюз, Філе звернув увагу на той факт, що членство в цьому об’єднанні «забирає у держави-члена її суверенітет, суверенне право у сфері своєї зовнішньоторговельної політики».

«Це – дуже серйозний крок. Ми не можемо взяти зобов’язання у рамках угоди про асоціацію з країною, у якої немає суверенного права, в якої рішення щодо своєї зовнішньої торгової політики перебуває не в її руках. Ми не можемо вступити у відносини з Україною, знаючи, що рішення ухвалюватиме хтось в іншому місці», – пояснив єврокомісар.

Також, за його слвоами, ще раніше Брюссель «чітко зазначив, що для України є можливість брати участь у конкретних положеннях Митного союзу, які не суперечать зобов’язанням, що випливають з угоди про асоціацію, яку вже парафувала українська сторона». «Для цього, звичайно, потрібні інтенсивні консультації, щоб бути упевненими, що така співпраця повністю сумісна з угодою про асоціацію», – наголосив Філе.

Раніше сьогодні міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявив про прогрес у переговорах з приводу співпраці України з Митним союзом Росії, Білорусі й Казахстану у форматі «3+1».
XS
SM
MD
LG