Доступність посилання

ТОП новини

Верховну Раду заблокували аж до розпуску?


Київ – Верховна Рада не працюватиме доти, доки не буде запроваджена персональна система голосування, заявляють в опозиційних фракціях. Водночас у фракції Партії регіонів кажуть, що неспроможні виконати вимоги Конституції і пропонують змінювати закони та оновлювати електронну систему реєстрації та підрахунку голосів. Експерти натомість зазначають, що у поновленні роботи парламенту не зацікавлені ні опозиція, ні провладні фракції.

Опозиція заявляє, що не дозволить розпочати роботу Верховної Ради, доки не буде введена в дію система персонального голосування «Рада-3». Відмова запровадити «сенсорну кнопку» є підтвердженням того, що у влади немає більшості, вважає лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Він також наголошує, що Рада має переглянути всі рішення парламенту сьомого скликання.
Якщо вас обрали членом парламенту, приходьте до парламенту, голосуйте особисто і несіть особисту відповідальність
Арсеній Яценюк

«Карткова більшість Партії регіонів розсипалася тому, що у них немає більшості народних депутатів. Тільки це є основною причиною відмови Партії регіонів і головуючого увімкнути систему особистого голосування. Тому наша вимога чітка і однозначна: якщо вас обрали членом парламенту, приходьте до парламенту, голосуйте особисто і несіть особисту відповідальність», – каже Яценюк.

Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок зауважує, що всі відмовки парламентської більшості запровадити систему для персонального голосування є безглуздими. А голова фракції УДАР Віталій Кличко каже, що вже тепер є всі підстави, щоб ввести в дію сенсорну кнопку. Разом вони закликали Президента Віктора Януковича не підписувати актів Верховної Ради, проголосованих у антиконституційний, як вони стверджують, спосіб.

Щоб депутати голосували без порушень, треба змінити закони – Єфремов

У фракції Партії регіонів натомість надалі наполягають, що система «Рада-3» вичерпала свій технічний ресурс і потрібно не менше ніж півроку на розробку та встановлення нової системи для голосувань. Крім того, голова цієї фракції Олександр Єфремов каже, що нині парламентська більшість не може виконувати вимоги Конституції.
Виконати те рішення, яке є в Конституції, за умови персонального голосування, коли люди перебувають у відрядженнях або на лікарняних, неможливо
Олександр Єфремов

«Виконати те рішення, яке є в Конституції, за умови персонального голосування, коли люди перебувають у відрядженнях або на лікарняних, неможливо. Тоді більшість, сформована у парламенті, буде нездатна ухвалити відповідне рішення», – зауважує Єфремов.

Для того, щоб депутати голосували без порушень законодавства, треба змінити самі закони, зауважує Олександр Єфремов. Крім того, він вважає, що проект таких змін має запропонувати робоча група, створена у результаті консультацій керівників фракцій щодо розблокування роботи парламенту. Скільки для цього потрібно часу, Єфремов не уточнює.
Я ніколи не буду згоден із тим, щоб тут були якісь силові розблокування. Я хочу, щоб депутати домовлялися
Володимир Рибак

Утім, Голова Верховної Ради Володимир Рибак запевняє, що ця група знайде рішення вже найближчими днями. «Я маю надію, що до четверга сесійна зала може бути розблокована. Я ніколи не буду згоден із тим, щоб тут були якісь силові розблокування. Я хочу, щоб депутати домовлялися», – наголошує Рибак.

Владі не потрібен працюючий парламент – Карасьов

Верховна Рада може ще довго залишатися заблокованою, вважає політолог Вадим Карасьов. На його думку, опозиція надалі демонструватиме виборцям свою наполегливість у виконанні передвиборчих обіцянок, а для Партії регіонів, взагалі, не принципово, наскільки дієздатним є парламент.

«Якби Партія регіонів хотіла розблокувати трибуну, вона розблокувала б. Вона прийшла б на 2 години раніше, зайняла б стратегічні позиції біля трибуни, не допустила блокування опозицією, але влада на це не пішла», – зазначив в ефірі Радіо Свобода Карасьов.

«Їм не потрібен працюючий парламент. Їм потрібен парламент, як вітрина для Заходу, ніби в Україні є представницький орган. Хоча все робиться через виконавчу владу. Навіть не через виконавчу вдалу, а через «сім’ю», яка отримала контроль над Кабміном. По-друге, влада зацікавлена, щоб опозиція була заперта у парламенті, а не на вулицю пішла до людей», – додав експерт.

В опозиції, втім, очікують від регіоналів підступу. Щоб більшість самостійно раптом не розпочала пленарне засідання, у сесійній залі вирішили ночувати депутати з фракції УДАР. Крім того, в опозиції заявляють, що готові блокувати Верховну Раду, доки не виникнуть підстави для її розпуску.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG