Доступність посилання

ТОП новини

Фюле поки що не бачить прогресу в Україні в просуванні до ЄС


Київ – Єврокомісар Штефан Фюле визначив крайній термін для підписання Україною угоди з ЄС. На зустрічі з українським прем’єром та депутатами він заявив, що залишилося обмаль часу – лічені місяці. Микола Азаров, у свою чергу, запевнив, що уряд здійснює системні реформи, а питання зараз у депутатах, які не працюють і тому не можуть ухвалити потрібні законопроекти. А опозиція обіцяє розглянути всі документи щодо євроінтеграції за умови особистого голосування.

На зустрічі з єврокомісаром з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефаном Фюле Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що курс України на євроінтеграцію незмінний і здійснюються системні реформи. Водночас, за словами Азарова, на порядку денному залишається реформування прокуратури, міліції та судів.
Питання подальшої модернізації виборчої системи та системи правосуддя на основі європейських стандартів, виконання положень порядку денного асоціації посідають пріоритетне місце
Микола Азаров

«Україна підтверджує свою відданість європейському виборові не на словах, а конкретними справами, шляхом впровадження конкретних реформ, у тому числі в сферах, яким, на думку наших європейських партнерів, потрібно приділити особливу увагу. Питання подальшої модернізації виборчої системи та системи правосуддя на основі європейських стандартів, виконання положень порядку денного асоціації посідають пріоритетне місце серед завдань, які увійшли до підготовленого уряду плану першочергових заходів з європейської інтеграції на 2013 рік», – пообіцяв прем’єр.

Ухвалення законів щодо угоди з ЄС залежить від опозиції?

Крім того, Микола Азаров каже, що до парламенту вже подали п’ять законопроектів щодо лібералізації візового режиму з ЄС. А наступного тижня уряд передасть ще два документи щодо вдосконалення захисту персональних даних. Кабмін очікує, що опозиція у парламенті їх підтримає.

Тим часом опозиція блокує Верховну Раду, зажадавши від парламентської більшості особистого голосування. За виконання цієї вимоги опозиція готова розглянути всі свої законопроекти, які стосуються європейської програми дій, запевнив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.
Нашим політичним опонентам вже давно треба перейти від декларацій до дій, тому що говорять вони одне, а роблять, як правило, інше. Говорять вони про те, що йдуть до Європейського Союзу, але їздять до Москви домовлятися про Митний союз
Арсеній Яценюк

«І в першу чергу – щодо спрощення візового режиму. До цього пакету входять закони із правосуддя, судової реформи, реформи прокуратури і з низки економічних законопроектів, які сьогодні потребує Україна. І наостанок ми вважаємо, що нашим політичним опонентам вже давно треба перейти від декларацій до дій, тому що говорять вони одне, а роблять, як правило, інше. Говорять вони про те, що йдуть до Європейського Союзу, але їздять до Москви домовлятися про Митний союз. Ми вважаємо, що європейське майбутнє – це українське майбутнє», – зазначив Арсеній Яценюк.

Опозиціонери також поділилися з єврокомісаром Штефаном Фюле своїм баченням ситуації в Україні.

«Болючі теми – це свободи, політв’язні, економічна ситуація, стандарти життя. Це турбота не тільки українців, а й європейців», – розповів лідер УДАРу Віталій Кличко.

Тим часом парламентський комітет із питань європейської інтеграції, головою якого є опозиціонер Григорій Немиря, підготував проект заяви Верховної Ради про європейську інтеграцію України. У ній йдеться про те, що варто зробити для підписання Угоди з ЄС – зокрема, стосовно ліквідації вибіркового правосуддя. Цю заяву вже підписали три опозиційні партії і чекають на таку ж реакцію від Партії регіонів.

На реформи є місяці, а не роки

Натомість Штефан Фюле заявив, що Україна на шляху інтеграції до ЄС практично нічого не зробила за останні 5 місяців, і програма реформ має просуватися значно швидше. А крайнім терміном виконання Україною умов, необхідних для підписання Угоди про асоціацію, є листопад цього року, коли відбуватиметься саміт Східного партнерства у Вільнюсі.
Що стосується термінів, то вони чітко зрозумілі – це листопад 2013 року
Штефан Фюле

«Сьогодні, через 5 місяців, багато наших побоювань залишилися. Потрібні дії для подолання наслідків вибіркового правосуддя, треба проаналізувати недоліки парламентських виборів. Вся програма реформ має йти швидше. І зараз Україні потрібно рішучіше працювати в питанні інтеграції. Ми розуміємо, що не можемо чекати, і вікно можливості відкрито просто зараз. Що стосується термінів, то вони чітко зрозумілі – це листопад 2013 року. Я сказав про те, що таких термінів, як грудень 2013 року або січень 2014 року, не існує, якщо ви подивитеся на політичний календар Євросоюзу, то ви зрозумієте, що є місяці, а не роки», – каже Штефан Фюле.

Економічна інтеграція України з ЄС та іншими об’єднаннями неможлива – Фюле

Також Штефан Фюле наголосив, що одночасна економічна інтеграція України з Євросоюзом та іншими об’єднаннями неможлива.

«Приєднання України до будь-якої структури, яка передбачає передачу можливості встановлювати тарифи й визначати торговельну політику наднаціональним органам, буде означати, що Україна більше не здатна реалізувати угоду про зону вільної торгівлі з ЄС», – сказав єврокомісар.

Він додав, що Україна вільна у своєму виборі торговельної політики, однак приєднання її до інших інтеграційних об’єднань унеможливить врегулювання таких сфер, як технічні й харчові стандарти, які дуже важливі в рамках зони вільної торгівлі з ЄС.

8 лютого Штефан Фюле буде зустрічатися з Президентом України Віктором Януковичем.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG