Доступність посилання

ТОП новини

Реформа екстреної медицини: чи стала швидка допомога швидшою? (ВІДЕО)


Михайло Стрельников
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Михайло Стрельников

​З початку року в Україні діють нові принципи роботи екстреної медичної допомоги. Грошей на один виїзд бригади «швидкої» (тобто бензин, медикаменти тощо) виділяють майже в 5 разів більше, ніж раніше: сума зросла з 6 до 25 гривень. Крім того, за новими правилами, на екстрений виклик бригада «швидкої» має доїхати в місті за 10 хвилин, а в сільській місцевості за 20.

Однак вирішити, чи повинна їхати на ваш дзвоник саме «швидка», має диспетчер. Якщо ж він вважатиме, що ваш виклик екстреним не є, доведеться чекати кілька годин на невідкладну допомогу (в містах, де вона є), або ж самому діставатися найближчої лікарні. Такий поділ на екстрені й неекстрені випадки прописаний у законодавстві. Та все ж краще знати, на що ти маєш право, говорять фахівці. Адже диспетчер може помилитися.





Щоб скоротити час прибуття карети «швидкої» і наблизити його до нормативів, прописаних у законодавстві, в Україні необхідно розгалузити мережу пунктів базування бригад швидкої допомоги. Про це в ефірі програми «Ми Разом» сказав гість студії – начальник відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я Михайло Стрельников. І хоч, як стверджує посадовець, терміни прибуття до пацієнтів значно скоротилися – зокрема завдяки обладнання машин «швидкої» GPS-навігаторами, та службі досі не вистачає 2500 нових автомобілів.

Однак проблема, за словами Стрельникова, – не лише в транспорті, але й у кадрах. У бригадах «швидких» не вистачає лікарів і їх замінюють фельдшерами.

Ми разом

08.02.2013
На Дніпропетровщині «швидку» пришвидшили, але проблема з кадрами залишилась

На «швидких» в області бракує кваліфікованих лікарів далі
07.02.2013
На Закарпатті бригади «швидкої» потребують децентралізації

Лікарі не завжди встигають доїхати до пацієнта так швидко, як того вимагає закон далі

07.02.2013
Коли чекаєш «швидку», життя і смерть – як 50 на 50 – кияни

Скільки часу потрібно «швидкій», щоб доїхати до хворого, як часто людина після виклику не може дочекатися медичної допомоги та чия у цьому провина – свої думки з цього приводу висловили жителі Києва. далі
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG