Доступність посилання

ТОП новини

Доля депутатів, яких ВАСУ позбавив повноважень, в руках парламенту і ЦВК


Олександр Черненко, Сергій Міщенко
Олександр Черненко, Сергій Міщенко
Правова процедура, за якою може бути реалізоване рішення Вищого адміністративного суду про позбавлення депутатських мандатів Олександра Домбровського і Павла Балоги, залишається незрозумілою. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив позафракційний народний депутат Сергій Міщенко.

На його думку, позбавити депутатів повноважень може лише парламент, віддавши 226 голосів.

«Але на якій підставі регламентний комітет розгляне це питання і зробить відповідне подання? Чим мотивувати, якщо такої підстави немає в Конституції? Тому таке рішення можна виконати в бєспрєдєльний спосіб: зробити наказ виконавчої служби Держохороні – не пускати їх в будівлю парламенту і в сесійний зал. Якщо є бєзпредєльне рішення Вищого адміністративного суду, то я впевнений – може не на сто, а на 90 відсотків – завтра буде безпреєльний наказ виконавчої служби», – вважає Сергій Міщенко.

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко також зазначає, що в цій ситуації багато що залежить від позиції ЦВК. За його словами, «комісія колегіальний органі і, в принципі, має виконувати рішення суду». Але по закону про вибори підстав для цього немає.

Вищий адміністративний суд України в п’ятницю позбавив повноважень народних депутатів Павла Балогу і Олександра Домбровського. У двох округах, де вони були обрані, 71-му і 11-му, мають бути призначені повторні вибори.
XS
SM
MD
LG