Доступність посилання

ТОП новини

Очікування УГКЦ від наступного Папи


Львів – Новина про зречення Бенедиктом Шістнадцятим папського престолу стала несподіванкою в середовищі Української греко-католицької церкви. Керівники церкви в Україні повідомлення наразі не коментували, а апостольський нунцій в Україні, архієпископ Томас Едвард Ґаліксон сказав, що вістка застала його зненацька.

Надання патріархату УГКЦ, завершення беатифікаційних процесів, зокрема митрополита Андрея Шептицького, – це те, що очікували вірні УГКЦ від Бенедикта Шістнадцятого й очікуватимуть від його наступника.

Вперше і востаннє Папа Римський канонізував (проголосив святою) духовну особу УГКЦ – архієпископа Йосафата Кунцевича – у 1867 році, а проголошення 28 греко-католицьких новомучеників відбулось у червні 2001 року під час візиту Івана Павла Другого в Україну.

«Бенедикт XVI створив духовний відпочинок для церкви»

І питання надання патріархату УГКЦ, і проголошення нових блаженних цієї церкви було «не на часі» під час понтифікату Бенедикта Шістнадцятого, зауважує у коментарі Радіо Свобода релігієзнавець Андрій Юраш. За його словами, вирішення цих питань залежатиме від позиції наступника, але наразі завчасно прогнозувати ситуацію.

«У чому я бачу величезну заслугу Папи Бенедикта Шістнадцятого, в чому він реалізував себе як церковного лідера і дав можливість Церкві відчути себе в новій іпостасі: після Другого ватиканського собору, безлічі реформ адміністративних, сотень подорожей, які почав іще Павло Шостий і продовжив Іван Павло Другий, Бенедикт Шістнадцятий дав період духовного відпочинку. Власне, в цьому духовному відпочинку, у цьому духовному затишку, який створив для своєї громади, і є сенс його понтифікату», – наголошує релігієзнавець, оцінюючи спадщину нинішнього Папи. За оцінкою Андрія Юраша, зречення від престолу – це прояв мудрості, а не слабкості.

Крок Папи – відважний прецедент

Відважним прецедентом вважає крок Папи отець УГКЦ Ігор Пецюх, якого застала зненацька новина про зречення папського престолу. Про очікування від нового Папи він зазначив Радіо Свобода: «Беатифікація митрополита Андрея Шептицького – це питання внутрішнього характеру, і ця справа на доброму шляху і, наскільки мені відомо, чекає свого завершення, а надання патріархату зовнішнього – церковне, це залежить і від наступника, і від нас, і від світового православ’я, це цілий комплекс», – каже отець.

Рівно два роки тому, але на день швидше, ніж Бенедикт Шістнадцятий, 10 лютого оголосив про зречення з посади глави УГКЦ блаженніший Любомир Гузар. Він пояснив, як і нині Папа Римський, що має надто слабкі фізичні сили. Але за ці останні два роки владика провів сотні зустрічей з вірними, спілкувався з молоддю, реагував на всі важливі суспільно-політичні події і виклики сьогодення.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG