Доступність посилання

ТОП новини

Скульптури Пінзеля після Лувру привезуть у Львів


Львів – 25 лютого у Луврі завершується виставка робіт Йогана Георга Пінзеля. 27 скульптур українського майстра доби бароко експонуються у Парижі у королівській каплиці Людовіка XVI майже три місяці. А у Львові на них очікує музей з дірявим дахом, аварійними стінами.

26 лютого зранку зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин має бути у Луврі, щоб розпочати разом з іншими фахівцями пакувати скульптури. 1 березня машинами повезуть скульптури в Україну. У Львівській галереї мистецтв вже готують кімнату на другому поверсі, де експонуватимуться скульптури Пінзеля зі Львова, інші роботи відправлять у Бучач, Тернопіль, Івано-Франківськ, звідки їх позичили спеціально для виставки у Парижі.

«Ми мусимо тут у Львові розмитнити. А тоді одразу відправимо у Бучач, Тернопіль та Івано-Франківськ ті речі, які звідти взяли. У галереї львівські речі зберігатимемо до тих пір, допоки зроблять ремонт у музеї. Зізнаюсь, що сам боюсь біля цього приміщення проходити, а тим паче стояти», – каже зберігач фондів.
Тисячі європейців вражені скульптурами Йогана Георга Пінзеля, красою, витонченістю, майстерністю виконання. Але їх ще б більше вразив катастрофічний стан приміщення музею Пінзеля у Львові, єдиного в усій Україні. Це колишній костел кларисок, будівля має статус пам’ятки архітектури національного значення. Але вона просто валиться на очах. Не так давно з костелу впала частина карнизу, на щастя, ніхто із перехожих не постраждав, вже роками протікає дах, а тому зберігати унікальні дерев’яні скульптури у цьому приміщенні немислимо, вони будуть втрачені назавжди, кажуть експерти.

Рятувати потрібно все приміщення

На цей рік міська влада планує виділити майже мільйон гривень на перекриття даху, втім, щоб врятувати будівлю, без допомоги держави не обійдеться. Донині не виготовлена проектно-кошторисна документація реставраційних робіт усієї будівлі, хоча про це мовиться з року в рік. Львівська ОДА звернулась до Міністерства культури з проханням виділити гроші з держбюджету на реставрацію будівлі музею Пінзеля. Не відома позиція нового міністра щодо порятунку музею Пінзеля, чиє ім’я для багатьох сучасників відкрило Україну.

Один з учасників ради при Мінкультурі щодо організації виставки Пінзеля у Луврі Тарас Возняк вважає, що важливо, щоб міністерство забезпечило подальші роботи щодо творів Пінзеля. За його словами, ситуація з аварійним станом музею Пінзеля – це просто велика ганьба для міста.
Це, звісно, важливий «бізнес-проект», щоб закупити миски, щоб дощ не потрапляв на скульптури через дірявий дах
Тарас Возняк

«Це, звісно, важливий «бізнес-проект», щоб закупити миски, щоб дощ не потрапляв на скульптури через дірявий дах. За скульптурами потрібно закріпити постійний нагляд реставраторів», – наголосив культуролог.

Загалом в Україні відомі 40 скульптур Пінзеля, які зберігаються у Національному музеї у Львові, музеї Пінзеля, Бучачі, Тернополі та Івано-Франківську. А скільки ще є робіт майстра XVIII століття, не відомо. Скульптури, які представлені у Луврі, реставровані. Втім, у Львові ще зберігаються великі роботи майстра, які потребують негайної реставрації.

Після представлення скульптур Пінзеля у Луврі планують проводити інші виставки українського мистецтва.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG