Доступність посилання

ТОП новини

Здобуття патріархату УГКЦ матиме розвиток за нового Папи – Кардинал Гузар (ВІДЕО)


Гузар не братиме участі у виборах Папи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Колишній голова Української греко-католицької церкви, кардинал Любомир Гузар сподівається, що за нового Папи Римського процес здобуття патріархату УГКЦ матиме розвиток.

«Це не є якась таємниця чи що. Ми про це говорили з теперішнім Папою Бенедиктом XVI, і його реакція була назагал позитивною. Пригадую, коли ми представляли цю справу, то його відповідь була, що в тій справі йдемо вперед. Тому я думаю, що незалежно від особи процес іде вперед. Безумовно, що той процес можна прискорити або сповільнити залежно від обставин для добра Церкви. Це не є проблема якогось політичного престижу, це є проблема користі для Церкви. І я не маю найменшого сумніву, що вибір буде мати вплив у якийсь спосіб і на подальший розвиток наших старань», – сказав кардинал Гузар.

Українські греко-католики вже багато років домагаються статусу патріархату. Історія з наданням УГКЦ патріархату розпочалась ще в XVI–XVII столітті, і належить вона митрополитові Київському Петрові Могилі. Ідею надання УГКЦ статусу патріархату підтримували і втілювали у життя митрополит Андрей Шептицький і кардинал Йосип Сліпий.

Під час ІІ Ватиканського Собору (1962–1965 роки) було сказано, що згідно з природою Східних Католицьких Церков надавати патріархат можна. Але конкретних передумов, коли це може відбутися, визначено не було.
XS
SM
MD
LG