Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вимагають звільнити одного з обвинувачених у терактах


Сьогодні в Дніпропетровську близько ста людей пікетують обласну прокуратуру з вимогою звільнити Дмитра Реву і притягнути до відповідальності осіб, які винні у фальсифікації доказів проти нього. Серед учасників пікету – активісти громадської ініціативи «4Reva», родичі і друзі обвинуваченого, представники місцевої організації ВО «Свобода».

У руках вони тримають плакати з написами «Звільніть Реву, очистіть совість», «Рева – не терорист!», «Свободу Дмитру Реві!».

За словами учасників акції, заяви про фальсифікацію доказів проти Реви і порушення його прав «блукають» у прокуратурі вже більше трьох місяців.

Як зазначила сестра Дмитра Реви Оксана Томчук, проти її брата наразі є лише один доказ і той сфальшований: телефонний дзвінок з мобільного реви на мобільний іншого обвинуваченого в терактах, політолога Віктора Сукачова в день обшуку здійснив не сам Рева, а правоохоронець, який проводив обшук.

«Ми вже не раз заявляли, що щодо справи «дніпропетровських терактів» було вчинено низку фальсифікацій, зокрема щодо мого брата Дмитра Реви. Нашу заяву про злочин від 2 жовтня так і не було розглянуто. 2 січня, майже півтора місяці тому, знов була повторно подана ця заява, яка, за новим Кримінальним процесуальним кодексом, упродовж 24 годин мала бути внесена до відповідного реєстру і розпочата перевірка. Ми вимагаємо розглянути заяву і притягнути до відповідальності осіб, які вчинили фальшування, а також випустити Дмитра Реву», – сказала у вівторок Оксана Томчук.

Водночас сьогодні до пікетувальників з обласної прокуратури ніхто не вийшов.

Розміститись учасникам акції протесту безпосередньо біля будівлі прокуратури теж не дали, адже у вівторок біля споруди тривають роботи з благоустрою, вартує кордон міліції. На запитання Радіо Свобода щодо нагальності робіт працівники «Міськзеленбуду» відповіли, що здійснюють обрізку дерев за наказом свого керівництва і завершать о п’ятій вечора, коли у них скінчиться робочий день.

Раніше сторона обвинувачення заявляла, що має докази провини всіх чотирьох обвинувачених у терактах.

27 квітня 2012 року в Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталися чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генеральна прокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів у Дніпропетровську. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки вимагали 3,5 мільйона доларів. Серед підсудних – дніпропетровський політолог Вікто р Сукачов і його приятелі Віталій Федоряк, Дмитро Рева, Лев Просвірнін. Їх також обвинувачують у скоєнні ще 7 терактів у містах України.
XS
SM
MD
LG