Доступність посилання

ТОП новини

«Хвиля солідарності» з білоруськими політв’язнями


Мінськ – Білоруська опозиція розпочала «Хвилю солідарності» – акцію на підтримку політичних в’язнів. Акцію збираються провести у 35 містах Білорусі. Наразі, за твердженням правозахисників, у білоруських тюрмах перебуває 11 осіб, засуджених за політичними мотивами. Натомість білоруська влада відкидає закиди у переслідуванні політичних опонентів, наполягаючи, що всі засуджені скоювали кримінальні злочини.

Першу акцію на підтримку політв’язнів активісти «Білоруської християнської демократії» та «Об'єднаної громадянської партії» провели у місті Бобруйську Могилівської області. Тут, у місцевій тюрмі, відбуває політично мотивований вирок голова правозахисного центру «Весна» Олесь Бяляцький.

Активісти опозиції розповідали на вулицях Бобруйська про засуджених опонентів режиму Олександра Лукашенка, збирали підписи під петицією за їхнє звільнення та просили написати листівки політв’язням. Багато хто побоювався це робити через можливі наслідки, а більшість не знала про цю проблему взагалі, розповідає лідер «Білоруської християнської демократії» Віталій Римашевський.

«Найголовніше для нас – це донести інформацію до людей, особливо в регіонах, де ситуація гірша, ніж в Мінську, дати їм можливість приєднатися до акції солідарності», – сподівається опозиціонер.

Визволення та реабілітації політв’язнів також вимагають від білоруської влади Євросоюз та США. Очікується, що цю тему обговорять 13 лютого у Тбілісі у рамках Східного партнерства Євросоюзу за участю єврокомісара з політики добросусідства Штефана Фюле та міністра закордонних справ Білорусі Володимира Макея.

Але офіційний Мінськ давно не звертає уваги ані на вимоги Євросоюзу, ані на петиції своїх громадян із закликами визволення політичних в’язнів. Більше того, останнім часом білоруська влада посилює репресії проти своїх опонентів, арештовує нових активістів, як, наприклад, це сталося із членом Білоруської християнської демократії Андрієм Гайдуковим, звинуваченим КДБ у зраді державі.

Ті ж політв’язні, які наразі перебувають у білоруських колоніях, зазнають нового тиску від тюремних адміністрацій, переконує правозахисник із центру «Весна» Валентин Стефанович.

«До них застосовують різні заходи дисциплінарних стягнень, ізолюють у штрафні ізолятори, приміщення закритого типу, позбавляють передач, міняють режим утримання на більш суворий», – стверджує Валентин Стефанович.

«Хвиля солідарності» і «хвиля позитивних емоцій»

Останнім часом із колоній до закритих тюрем переведено екс-кандидата на виборах президента Білорусі Миколу Статкевича та лідера нелегальної організації «Молодий фронт» Дмитра Дашкевича.

Тим часом «хвиля солідарності» доходить до своїх адресатів. Як повідомив у листі з Бобруйської колонії ув’язнений правозахисник Олесь Бяляцький, з нового року до нього надійшло близько 8 тисяч листів з волі, яки стали для нього «хвилею позитивних емоцій».
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG