Доступність посилання

ТОП новини

Обама: у США створили понад 6 мільйонів нових робочих місць


Нью-Йорк – Президент США Барак Обама виступив на об’єднаному засіданні двох палат Конгресу зі щорічною доповіддю «Про становище країни». За традицією, цей звіт президент виголошує на початку року, і доповідь вважається програмною.


За останні три десятиріччя президенти, визначаючи становище країни, вживали слово «міцне». Не відійшов від традиції й Барак Обама.

«Наші бізнесмени створили понад 6 мільйонів нових робочих місць. Ми купуємо більше автівок американського виробництва, ніж за останні 5 років, і менше імпортуємо нафти, ніж за минулі 20 років. Ринок житла на піднесенні, фондова біржа теж. Тож ми можемо сказати з новою певністю, що стан нашої країни міцний», – зазначив Барак Обама.

Обама виступав невдовзі після осінніх президентських виборів, де забезпечив собі не просто другий термін у Білому домі, а й мандат від переважної частини виборців. Отож тепер він визначає програму свого президентства на наступні чотири роки.

Президент підкреслив у своїй промові, що на перше місце він ставить відновлення економічного процвітання середнього класу. Він виклав низку ініціатив у таких ділянках, як народна освіта, поліпшення інфраструктури, сприяння розширенню промислової бази, підвищення мінімальної платні до 9 доларів за годину.

Обама підтримує політику економічного піднесення та збільшення робочих місць. Обох цілей не вдалося досягти упродовж перших чотирьох років його президентства. Президент поставив за мету зробити Сполучені Штати «магнітом для нових робочих місць і розширення виробничої бази». Він запропонував зменшити бюджетний дефіцит, збільшивши податки для багатих і скоротивши витрати. «Наше недовершене завдання – зробити так, щоб цей уряд працював для більшості народу, а не лише для небагатьох», – заявив Обама.

Президент також запропонував реформувати імміграційне законодавство з тим, щоб відкрити шлях до громадянства 11 мільйонам нелегальних іммігрантів. Подібну реформу не вдалося провести через Конгрес попередникові Барака Обами – президентові Джорджу Бушу.

Ще одна важлива ініціатива Обами – посилити контроль над продажем вогнепальної зброї.


Пріоритети зовнішньої політики

Серед пріоритетів зовнішньої політики США президент назвав виведення американських військ з Афганістану. Обама оголосив, що до кінця року буде виведено звідти 34 тисячі вояків, а решта 32 тисячі повернуться додому упродовж наступного року.

Обама попередив Іран, який розробляє ядерну програму: «Лідери Ірану мусять усвідомити, що нині настав час і наша коаліція об’єднана рішучістю вимоги, щоб Іран дотримав своїх зобов’язань. Ми зробимо все необхідне, щоб не допустити того, щоб Іран здобув ядерну зброю».

Президент говорив також про скорочення ядерних арсеналів. Відомо, що нині Білий дім зважує можливість домовитись із Москвою неформально, тобто без перевірки виконання, з тим, щоб залишити в арсеналах по одній тисячі боєголовок. Мета – уникнути необхідності ратифікації договору Конгресом, який досі не ратифікував угоду чотирирічної давнини.

Виступ Обами у прямому ефірі показували принаймні десять найбільших телевізійних каналів Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG