Доступність посилання

ТОП новини

Переговори МАГАТЕ й Ірану закінчились без оголошених результатів


Переговори між представниками Міжнародного агентства з атомної енергії та Ірану відбулися в середу в Тегерані, і про їхні результати ще нічого конкретного не повідомляли.

Посол Ірану в МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє заявив лише, що сторони «досягли згоди з деяких питань» і продовжать переговори – коли саме, він не уточнив. У МАГАТЕ ще взагалі не коментували нинішню зустріч.

На переговорах МАГАТЕ хотіло домогтися від Ірану дозволу його інспекторам відвідати військовий комплекс Парчин неподалік Тегерана, де, як підозрюють, раніше вели розробку іранської ядерної зброї, а також домовленості про так званий «структурований підхід», за яким Іран мав би дати відповіді на запитання щодо можливого військового виміру своєї ядерної програми.

Іран заявляв, що може розглянути прохання про доступ до Парчина, якщо буде визнане право Ірану мати власну ядерну програму, а також домагався можливості познайомитися з документами західних розвідок, на підставі яких виникли підозри про його можливий намір таємно створити ядерну зброю.

Також у середу верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, яка координує подібні ядерні переговори з Іраном шести країн світу, висловила в Раді безпеки ООН сподівання, що Тегеран виявить «гнучкість» на черговому колі таких переговорів, яке призначене на 26 лютого в Алмати в Казахстані.

І теж у середу Іран оголосив, що почав встановлювати центрифуги нового покоління для збагачення урану на своєму головному збагачувальному підприємстві в Натанзі, заявивши при цьому, що їх будуть використовувати тільки для виробництва низькозбагаченого урану.

Переговори Ірану зі світовою спільнотою щодо його суперечливої ядерної програми тривають уже давно і досі безрезультатно.

Такі переговори окремо ведуть, із одного боку, МАГАТЕ, із іншого – п’ять постійних членів Ради безпеки ООН (Велика Британія, Китай, Росія, США і Франція) та Німеччина.

У світі побоюються, що ядерна програма Ірану має приховану мету створити ядерну зброю, і вимагають припинити цю програму. Іран заперечує це і відкидає вимогу, але доказів суто мирного, за його твердженням, характеру його ядерної програми, яких вимагає світова спільнота, не надає.
XS
SM
MD
LG