Доступність посилання

ТОП новини

Financial Times – 125 років друком і понад 10 років в інтернеті


Лондон – Один із найвідоміших часописів у світі – газета Financial Times – святкує 125 річчя. 13 лютого 1888 року фінансисти, політики та ширша аудиторія отримали джерело інформації, яке зберегло авторитет і досі. Але ця газета не може покладатися лише на традиції і змушена постійно шукати нових способів заробітку грошей.

Financial Times легко розпізнати навіть на переповнених полицях з іншими часописами. Її найпомітніша ознака – це не білий, а рожевуватий колір паперу, на якому часопис виходить друком із 1893 року.

Якщо ж говорити про зміст, то Financial Times – по-справжньому глобальний часопис. У розповіді про свою історію Financial Times наголошує на ключових датах: 1979 року було започатковане європейське континентальне видання газети у Франкфурті, а в наступні роки газета почала виходити у місцевих версіях у Сполучених Штатах Америки та в Азії.

Лондон розростався як міжнародний фінансовий центр, і часопис зумів цим скористатися.

В той сам час Financial Times розбудовувала мережу своїх кореспондентів у світі, і на початку дев’яностих одним із джерел цікавої інформації стала незалежна Україна, де починали репортерську кар’єру відомі згодом журналісти. Серед них – Христина Фріланд, яка потім була редактором FT.com.

Багатомедійний бізнес

Саме інтернет створив небувалі можливості для такої міжнародної газети, як Financial Times, але редакторам доводиться долати такі ж проблеми, як і керівникам інших часописів.

Головна з них – як заробляти гроші в часи, коли інтернет пропонує багато інформації безкоштовно.

2002 року Financial Times разом із небагатьма часописами наважилася на ризикований крок – вимагати від інтернетних читачів оплати за право читати статті.

Також нам треба було бути впевненими у тому, що ми – глобальна газета
Лайонел Барбер
«Для мене як для редактора найважливішим було створити міцну бізнес-модель, а це означало брати плату за нашу інформацію. Також нам треба було бути впевненими у тому, що ми – глобальна газета», – каже редактор Financial Times Лайонел Барбер і стверджує, що це особливо показало важливість, коли 2008 року спалахнула міжнародна фінансова криза.

Лайонел Барбер вважає, що цифрова революція в міжнародній пресі триває вже десять років і триватиме ще, можливо, десятиріччя.

Financial Times експериментує, робить сміливі кроки, перетворивши свою інтернетну версію на потужне джерело не лише статтей, але й відео, фото та аудіо у різноманітних форматах.

Проте часом доводиться відступати. У грудні минулого року видавці закрили німецькомовну версію газети Financial Times Deutschland. Успіх зараз не гарантований жодному засобу масової інформації.

Працівники Financial Times знають також, що їхній успіх – це поєднання і наполегливої праці, і,не меншою мірою, сприятливого збігу обставин, що наразі триває вже 125 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG