Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС намагаються захистити вуха європейців


Брюссель – Шум перевантажених транспортом доріг давно дошкуляє європейцям і навіть забирає життя багатьох людей. Європейські депутати намагаються зменшити це так зване «шумове забруднення». У парламенті ЄС ухвалили обмеження, яких будуть змушені дотримуватися виробники автомобілів. Однак борці за тишу на європейських автодорогах нарікають, що цього все ж буде замало.

Звуки сирен, скрегіт гальм, надмірне гудіння двигунів незабаром у Євросоюзі зменшаться. Нові норми, ухвалені у першому читанні Європарламентом, покликані захистити вуха європейців. Однак група «Зелених» та Вільного європейського альянсу в цій установі нарікає, що навіть цих обмежень занадто мало.

«На пленарній сесії було надто багато лобі, що захищало інтереси автомобільних компаній. Наприклад, представники офісу Porsche, які докладали зусиль, щоб не надто тиснути на автомобільну галузь», – стверджує європарламентар від Франції Мішель Рівасі.

Тим часом науковці та експерти твердять, що міський шум є однією з причин утоми, нервових зривів та серцево-судинних хвороб. Представниця європейської неурядової організації «Транспорт і довкілля» Сесілія Томбо пояснює: «За останні 40 років дорожній рух у Європі збільшився вдвічі. Так само продовжує зростати кількість осіб, яких це непокоїть».

«Шум нас хвилює, коли ми спимо, коли ми намагаємося працювати, коли ми в школі. Це призводить до погіршення здоров’я і є причиною 250 тисяч випадків серцевих захворювань у Європі», – додає вона.

Слід ще звернути увагу на шини й покриття доріг

Фахівці твердять, що технологій для зменшення автомобільного шуму є достатньо, щоб скоротити його вдвічі. От тільки автовиробники на це не бажають витрачати кошти.

Польський євродепутат Мірослав Урський був автором законопроекту щодо обмежень рівня шуму. Навіть він вважає, що до проблеми шуму слід було підходити ширше, включаючи питання якості автомобільних шин, аеродинаміки машин та якості дорожнього покриття.

Тим часом обмеження, ухвалені Європарламентом, стосуютьс здебільшого легкових авто. Між тим, організації, що борються із шумовим забрудненням, не мають наміру складати зброю. Вони обіцяють далі лобіювати інтереси громадян у Єврокомісії та у національних парламентах країн співдружності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG